Hodowcy gołębi stają przed bardzo trudnym i jednocześnie odpowiedzialnym zadaniem związanym z zapewnieniem ptactwu wysokiej jakości pożywienia. W zależności od pory roku, stanu fizjologicznego czy też systemu utrzymania, należy modyfikować skład paszy na bardziej lub mniej energetyczną pod względem białek oraz tłuszczów. Na rynku asortymentowym można obecnie spotkać się z wieloma typami specjalistycznych mieszanek. W żadnej z nich nie może jednak zabraknąć kilku kluczowych składników. Jakich konkretnie?
Ważna rola zbóż
W żywieniu gołębi powszechnie stosuje się owies – ale jedynie ten pozbawiony plew. Ptaki spożywają go bardzo chętnie, dzięki czemu może być wykorzystany w celach odchudzenia zatuczonego stada. Po kilku tygodniach diety owsianej ptaki zaczynają swobodniej się poruszać i częściej wylatywać z gołębnika. Wszystkie rodzaje zbóż stanowią o jakości pasz energetycznych. Co jednak z równie istotną kwestią dostarczenia białka i witamin?
Jak dostarczyć białko i witaminy?
Głównym źródłem białka w karmach przeznaczonych dla gołębi są nasiona roślin motylkowatych, czyli bobiku, grochu lub peluszki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby dodatkowo stosować łubin oraz fasolę. Ewentualny niedobór energetyczny można uzupełniać nasionami roślin oleistych takich jak m.in. rzepak. Wyjątkowe korzyści niesie ze sobą wykorzystanie siemienia lnianego, którego dodatek wspomaga regenerację struktury piór i nadaje im naturalnego połysku. Jeżeli zaś chodzi o witaminy, to najczęściej stosuje się specjalne mieszanki podawane w oddzielnych karmidłach. Gołębiom można podawać pasze zielone, ale koniecznie muszą być rozdrobnione.