Kuchnia polska, kuchnia domowa, jakkolwiek by jej nie nazywać, dania znane nam z kulinarnych eksperymentów naszych mam i babć to wciąż ulubione dania Polaków. Cenimy tradycyjny smak, wysokiej jakości składniki i oryginalne połączenia produktów oraz przypraw i ziół. Wybierając bary i restauracje, często kierujemy się naszym upodobaniem do polskich smaków, dlatego jeśli należymy do ich miłośników, warto odwiedzić Bar pod Jemiołą.

Kuchnia polska to gotowanie zgodnie z porami roku i dostępnymi wtedy produktami, specyficzny dobór składników i przyprawy, który ceniony jest na całym świecie. Nasze dania zyskują popularność w coraz to nowych zakątkach świata, gdzie wiele osób już wie, czym są gołąbki czy bigos. Bar pod Jemiołą stawia na wysokiej jakości, świeże i smaczne produkty, dzięki którym możemy skosztować ulubionych dań lub zamówić je na imprezy okolicznościowe.

Dania mięsne i mączne- kwintesencją polskiej kuchni

Kuchnia domowa kojarzy nam się z aromatycznymi i dobrze doprawionymi mięsami, co wywodzi się z długiej tradycji i ulubionych smaków naszych przodków. Kiedyś mile widziane było dzielenie się upolowaną dziczyzną, ptactwem czy sarniną, którą łączyło się z dostępnymi wtedy ziołami i przyprawami i podawało w ciężkich i zawiesistych sosach. To było główne danie podczas ważnych spotkań, narad i wizyt głów państwa oraz szlachty. Dzisiaj spotkania w gronie przyjaciół, rodziny i znajomych wyglądają nieco inaczej, ale wciąż lubimy ucztować i dzielić się ulubionymi smakami. W kuchni polskiej stawiamy przede wszystkim na sycące dania, często jednogarnkowe, które pozwalają zaspokoić głód, ale również wykorzystać najlepsze regionalne i lokalne produkty. W Barze pod Jemiołą z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie, a po długich wędrówkach lub zwiedzaniu regionu warto zamówić flaki wołowe, bigos lub fasolkę po bretońsku. To dania, które rozgrzeją i pozwolą najeść się przed kolejnym etapem podróży. Tradycyjna kaszanka z dodatkiem kapusty zasmażanej czy kwaśnica stanowią ciekawe uzupełnienie menu. Jednak nasza kuchnia znana jest również z pysznych dań mącznych, dlatego na uwagę zasługują też pierogi z aromatycznym nadzieniem, placki ziemniaczane czy naleśniki z serem.

Na miejscu i podczas imprezy okolicznościowej

Smaki i upodobania kulinarne zmieniają się z każdym rokiem. Młodzież i najmłodsi najczęściej sięgają po dania typu fast food, ale w barze można również skosztować skrzydełek, hamburgerów, cheeseburgerów, które i tak będą zdrowsze, gdyż przygotowywane są na miejscu ze świeżych produktów. Dla miłośników dań bezmięsnych też znajdzie się coś pysznego: smakowita jajecznica, jajko sadzone z ziemniakami czy puszyste naleśniki z owocami. Dania kuchni polskiej mają też kolejną zaletę, są najbardziej trafionym menu na imprezy okolicznościowe. Mamy pewność, że wśród podawanych zup, drugiego dania, surówek i dodatków każdy znajdzie coś idealnego dla siebie. Urodziny, imieniny, wesela, grill z przyjaciółmi czy spotkanie biznesowe jak szkolenie, czy konferencja z daniami kuchni polskiej będą mile wspominane przez każdego.