Konsolacja zwana inaczej stypą to poczęstunek dla żałobników uczestniczących w pogrzebie. Zapraszane do restauracji czy domów są nie tylko osoby bliskie zmarłemu, ale także jego znajomi, sąsiedzi, współpracownicy oraz przyjaciele najbliżej rodziny. Wielokrotnie przybywają oni z różnych zakątków świata, dlatego syty obiad jest tak ważny. Jak zorganizować konsolację? Postaw na Bar Gratka z Jeleniej Góry!

Dlaczego warto wybrać salę bankietową i catering?

Konsolacje w restauracjach najczęściej są droższe i niekiedy niemożliwe do zrealizowania. Wielokrotnie lokale restauracyjne zapewniają wynajem swojej przestrzeni wraz z obsługą w godzinach popołudniowych, a pogrzeby zaś najczęściej odbywają się rankiem. Najlepszymi miejscami na stypę są zatem zajazdy, restauracje hotelowe oraz sale bankietowe. Ostatni wybór staje się najbardziej atrakcyjny finansowo, ponieważ gwarantuje opcję zamówienia cateringu od wybranej przez siebie firmy. Właściciele sal bankietowych nie narzucają zatem konieczności skorzystania z własnych usług gastronomicznych.

Dlaczego jednak catering jest wart uwagi? Po pierwsze jest on tańszy niż restauracyjne jedzenie, a przy tym może być dowolnie projektowany. Ważne jest jednak to, aby firma cateringowa wyposażona była w urządzenia zapewniające ciepło potrawom, a także, aby dowiozła obiad, dania na zimno oraz placki i napoje na czas. Najlepsi dostawcy gwarantują przy tym kompleksową obsługę. Rodzina opłacająca stypę nie musi martwić się o profesjonalną organizację. Wszystkie zadania przejmie doświadczony zespół. Przykładem jest firma Bar Gratka z Jeleniej Góry, która zapewnia współpracę również przy galach biznesowych, Komuniach Świętych, jubileuszach czy studniówkach.

Jakie menu na stypę wybrać?

Stypa to szczególny poczęstunek, który nie musi być tak wystawny jak ten podczas Komunii Świętej lub wesela. Warto zatem postawić na dania kuchni polskiej w wersji lekkostrawnej i pozbawionej dużej ilości tłuszczu. W przypadku konsolacji w sali bankietowej poleca się wybierać zestawy obiadowe składające się z różnych mięs oraz bukietów surówkowych. Do tego należy zagwarantować ciepłe i zimne napoje, przekąski, ciasna oraz zupy.

Stypa w domu może zaś mieć charakter szwedzkiego stołu. Wtedy firma cateringowa powinna zagwarantować inne menu. Może one składać się z dań na zimno takich jak gyros. W podgrzewaczach gastronomicznych przygotowywane są mięsa i ziemniaki pieczone z warzywami, a kociołki elektryczne służą do podgrzewania zup – rosołu, barszczu, grzybowej.

Podobnie jak przy wybieraniu potraw do menu w restauracji i tu trzeba postawić na jedzenie sycące, które będzie proste i szybkie w przygotowaniu. Lepiej postawić na wysokiej klasy składniki niż na drogie egzotyczne potrawy. Kuchnia meksykańska, włoska, chińska czy śródziemnomorska niekoniecznie nadają się na konsolacje organizowane w tradycji polskiej. 

Oferta Baru Gratka

Firma Bar Gratka to idealne miejsce dla osób, które chcą zorganizować imprezy okolicznościowe takie jak komunie, stypy czy urodziny. Dzięki ich kompleksowej organizacji oraz bogatej ofercie cateringowej każda impreza będzie niezapomniana. Bar Gratka to nie tylko doskonała organizacja imprez i catering na zamówienie, ale także smaczne obiady na wynos. Ich oferta obejmuje szeroki wybór potraw, w tym między innymi dania świąteczne czy obiady okolicznościowe na specjalne życzenie klienta. Zachęcamy!