Sushi jest wyjątkowym daniem pochodzącym z kraju kwitnącej wiśni. Jest przyrządzane z surowej lub wędzonej ryby z dodatkiem gotowanego ryżu, zaprawionego specjalnym rodzajem octu. Ich tajemnica tkwi w różnorodności dodatków, gdyż ryby można z powodzeniem zastąpić owocami morza i innymi smacznymi dodatkami. W tym artykule dowiesz się, czemu warto spożywać sushi i jakie ma ono zalety oraz dlaczego warto wybrać się do restauracji Sushi Zone Artur Chmielewski!

Sushi – wyjątkowe danie na specjalne okazje

Sushi pochodzi z Japonii, jednakże w krajach zachodniej Europy stało się bardzo popularne. Coraz częściej można spotkać je również w Polsce. Wszystko dzięki wyjątkowości smaku, który może być na tyle różnorodny, że wpisze się w gusta smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Cała tajemnica sushi kryje się nie tylko w surowej lub wędzonej rybie, ale także w wielu innych dodatkach. Aby potrawa ta smakowała jak najlepiej i zostały z niej wydobyte wszystkie możliwe walory smakowe musi być przyrządzona tylko i wyłączne ze świeżych składników najwyższej jakości. Takim miejscem jest restauracja Sushi Zone Artur Chmielewski z Pabianic, do której warto się wybrać razem ze znajomymi czy rodziną.

Sushi jest tak wyjątkową potrawą, gdyż może smakować niezwykle różnorodnie. Sushi często podaje się z sosem sojowym lub chrzanem wasabi, a pomiędzy kolejnymi jego rodzajami kelnerzy zalecają przegryzanie marynowanego imbiru. Pozwala to na szybkie oczyszczenie smakowych kubków i spróbowaniu nowego smaku, które może zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Warto również wiedzieć, że w Polsce można spożywać sushi zarówno pałeczkami, jak i palcami. Ponadto, trzeba starać się, aby w sosie sojowym namoczyć mięso, a nie ryż. Mnogość  gatunków ryb sprawia, że sposoby przyrządzenia sushi są bardzo szerokie. Najczęściej przygotowuje się ten japoński przysmak z tuńczykiem, łososiem, krewetką i tilapią.

Co jeszcze warto wiedzieć o sushi?

Ryż używane do przyrządzania sushi jest zaprawiony specjalnym rodzajem octu, który nadaje mu specyficzny smak i lepkość, które jest niezbędna do przygotowania zgrabnych rolsów. Przygotowane zgodnie z tradycyjnym przepisem sushi i nadanie mu formy sushirollsów jest możliwe dzięki wodorostom nori, które są cennym źródłem wielu witamin i minerałów oraz wpływają pozytywnie na pracę metabolizmu. O tym, że ryby są bogate w dobroczynne kwasy omega-3, białko, węglowodany, witaminy A, C, D, E oraz te z grupy B, a także liczne minerały. Warto podkreślić również, że sushi jest nie tylko lekkostrawne i niskokaloryczne, ale także bardzo sycące, więc może być spożywane nawet na diecie. Jeżeli chcesz spróbować wyjątkowych dań, jak: sushi zone rolls, classic rolls futomaki, classic rolls uramaki, hosomaki, nigiri, które zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem, to wpadnij do sprawdzonej restauracji Sushi Zone Artur Chmielewski, która dba o najwyższą jakość wszystkich potraw, aby wszyscy klienci byli zadowoleni.