Hamburgery od wielu lat cieszą się w Polsce sporym zainteresowaniem smakoszy. Jest to rodzaj dania typu fast food, którego wariacji znaleźć można w poszczególnych lokalach niezliczoną ilość. Swoją wersję tego dania ma również lokal gastronomiczny Mini Mercury w Poznaniu. Każdy hamburger powinien składać się z wysokiej jakości składników, spośród których najważniejszym jest niewątpliwie mięso. Jaki jego typ sprawdzi się w tym wypadku najlepiej i jakie jeszcze składniki są w burgerach kluczowe?

Czy każdy rodzaj mięsa sprawdzi się w burgerze?

Kotlet mięsny w bułce, który wraz z dodatkami w postaci warzyw i sosów podawany jest na ciepło, powinien być przygotowany w sposób odpowiedni. Co to oznacza? Przede wszystkim ważny jest dobór samego mięsa. W klasycznym burgerze najlepszym rozwiązaniem jest użycie wołowiny. Grubo mielona, doprawiona w trakcie wyrabiania jedynie pieprzem, będzie idealnym mięsem do stworzenia soczystych kotletów. Nie bez znaczenia pozostaje też stopień ich wysmażenia – w przypadku wołowiny do burgerów rekomendowanym wyborem jest tzw. medium.

Czy mięso wołowe można jednak zastąpić innym rodzajem? Choć to właśnie wołowina sprawdza się w burgerach najlepiej, to kotlet może być przygotowany np. z drobiu. Taki wariant jednak nie każdego zadowoli, dlatego lokal gastronomiczny Mini Mercury oferuje tylko wołowe hamburgery. Oprócz kotletów najważniejszym składnikiem dobrze przygotowanego burgera jest oczywiście bułka. W jaki sposób powstaje tego typu pieczywo i co konkretnie je charakteryzuje?

Jak przygotowuje się bułki do burgerów i co jeszcze powinno się w nich znaleźć?

Typowe pieczywo do burgerów to bułka maślana o okrągłym kształcie. Powinna być odpowiednio pulchna, a jej wierzchnią stronę posypuje się sezamem. Ciekawym pomysłem jest zastąpienie go czarnuszką, co nadaje hamburgerowi interesującego wyglądu, ale też nietypowego smaku. Oprócz pieczywa i mięsa kluczowym składnikiem jest również sos. Powinien on być dopasowany do ogólnego charakteru kanapki np. pod względem pikantności.

Ostatecznego kształtu hamburgerowi nadają dodatki. Najważniejszym z nich jest niewątpliwie ser. W tym wypadku dobrze sprawdzi się wyrazisty cheddar, który smakuje doskonale w połączeniu z piklami, cebulą, boczkiem i słodkim elementem w postaci np. malinowej glazury. W najlepszych lokalach serwujących przepyszne kanapki, dobór składników jest przemyślany i idzie w parze z ich wysoką jakością. Na przykład w lokalu gastronomicznym Mini Mercury każdy hamburger zawiera aż 200 gramów pysznego, soczystego mięsa, wyrazisty sos i mnóstwo świeżych, chrupiących warzyw. Sprawia to, że jego smak pozostaje wyjątkowy, zapewniając jednocześnie poczucie sytości dzięki właściwemu połączeniu i przygotowaniu kluczowych produktów.

Co jeszcze można zjeść w lokalu Mini Mercury?

Ten godny polecenia lokal gastronomiczny specjalizuje się także w kebabach, które sprzedaje już od ponad 20 lat, a one ciągle cieszą się niesłabnącą popularnością, co jest najlepszym dowodem na to, że są przepyszne. Mini Mercury oferuje także: frytki, hot dogi, zapiekanki, a wszystkie dania fast food serwuje również na wynos. Potrawy przygotowywane są tylko z najwyższej jakości, zawsze świeżych składników.