Jesteś wielbicielem przysmaków rodem ze słonecznej Italii i w każdej restauracji zamawiasz pizzę? Zatem powinieneś wiedzieć, jak rozpoznać, czy zaserwowane danie przygotowywał specjalista kuchni włoskiej, czy też przypadkowy kucharz. Dobrą pizzę poznasz po odpowiednio przygotowanym cieście drożdżowym, dobrze doprawionym sosie i doborze składników. Więcej na ten temat dowiemy się od specjalistów z Koko i spółka.

Ciasto drożdżowe i sos na tapecie

Mówi się, że podstawą udanego dania są świeże składniki i to stwierdzenie rzeczywiście jest prawdą. Niemniej jednak o idealnej pizzy świadczyć będzie jednak dobre ciasto drożdżowe i sos przygotowany zgodnie ze sztuką. Zacznijmy od placka. Po czym poznać, że baza włoskiego przysmaku jest wysokiej jakości? Przede wszystkim ciasto na pizzę po upieczeniu powinno być cienkie i kruche. Jego brzegi powinny być wypełnione powietrzem, a smak musi być na tyle subtelny, by nie zdominować całego dania. Po odkrojeniu kawałka, trójkąt powinien trzymać się w całości – nie rozpadać się ani nie wyginać. Dobrej jakości sos pomidorowy przygotowuje się ze świeżych pomidorów. Przy jego doprawianiu należy uzyskać słodko-kwaśny posmak. Warto zwrócić uwagę na jego kolor, który powinien być jasnoczerwony. Kucharz powinien uważać również na jego ilość – nie można dać go za mało, by pizza nie była sucha i za dużo, by ciasto podczas pieczenia nie stało się zbyt miękkie.

Sekret pizzy tkwi w składnikach

Rodzajów pizz jest mnóstwo – od klasycznej margherity, przez popularną neapolitanę czy kultową hawajską, którą można kochać lub nienawidzić, a do tej listy należy dołączyć również autorskie propozycje lokali gastronomicznych. Na tych pizzach lądują różne rodzaje mięs, warzyw, a czasem również owoców. Dlatego też każdy kucharz specjalizujący się w przyrządzaniu potrawy kuchni włoskiej powinien umieć zachować równowagę w ilości składników. Przesada w żadną stronę nie będzie tu dobra. Nikt przecież nie lubi, kiedy na jego pizzy lądują trzy plastry szynki i kilka oliwek. Wyobraź sobie, że oto masz przed sobą idealny placek drożdżowy i wyśmienity sos, ale co z tego, skoro wszystko psuje fakt, że pizza dosłownie ocieka tłuszczem, bo kucharz przesadził z serem? Z taką sytuacją z pewnością nie spotkasz się w restauracji Koko i spółka w Żukowie, która zaprasza nie tylko umiejętnością zachowania balansu w doborze i ilości dodatków, ale również doskonałym smakiem.

Dobra pizza to kruche i cienkie ciasto, słodko-kwaśny sos pomidorowy i balans składnikowy. I choć w Polsce jest wiele pizzerii, to smaki, z którymi się w nich spotkasz, będą różnić się między sobą, dlatego też powinieneś umieć ocenić, który przysmak najbardziej przypomina jedno z czołowych dań włoskich.

Najlepsze jedzenie

Koko i spółka oferuje szeroki wybór dań kuchni fast food, takich jak burgery, kebab, pizza oraz frytki. Lokal słynie również z różnorodnych makaronów, w tym spaghetti bolognese i carbonara. Dla miłośników pizzy, dostępne są różne smaki, takie jak margarita, hawajska czy kaszubska. Klienci mogą także zamówić kebab w bułce i rollo z bogatym wyborem sosów, w tym ostrym. Dodatkowo, w ofercie znajdują się nachosy oraz napoje, takie jak cola czy piwo. Koko i spółka dysponuje możliwością zjedzenia na miejscu, a także oferuje usługę dostawy do domu.