Sushi w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularne. Króluje na domowych przyjęciach, weselach i wielkich eventach. Doskonale sprawdzi się również jako posiłek na wolny wieczór i szybka przekąska w ciągu zabieganego dnia. Warto jednak pamiętać, aby sięgać jedynie po wysokiej jakości sushi, które będzie nie tylko smaczne, ale bezpieczne dla naszego zdrowia. Specjalista z restauracji Ostra Kreweta Owoce Morza & Ramen informuje, po czym poznać dobre sushi. 

Kilka wskazówek, jak rozpoznać dobre sushi?

Dobre sushi to przede wszystkim świeże sushi. Jest to szczególnie istotne dlatego, że w większości rolek podawane są surowe ryby. Nieświeże produkty, dodatkowo  niepoddane obróbce termicznej, mogą być niebezpieczne dla zdrowia konsumenta i skutkować poważnymi zatruciami pokarmowymi. Świeżość sushi można poznać po zapachu i wyglądzie ryby – dobre sushi będzie miało zapach świeżego mięsa oraz tłuszczu, a sama ryba powinna mieć błyszczący i półprzezroczysty kolor. Ciemne plamy mogą występować jedynie na mięsie tuńczyka – w innych rolkach są niedopuszczalne. Warto również zwrócić uwagę na ryż. Przede wszystkim jest to dodatek i nie powinien zdominować potrawy. Ponadto w dobrym sushi ryż będzie miękki, kleisty i odpowie za spójność rolki. Dobrze jest także spojrzeć na sposób podania. Sushi należy serwować z japońskim, a nie chińskim, sosem sojowym, marynowanym imbirem oraz chrzanem wasabi cechującym się dużą ostrością. Po marynowany imbir należy sięgać pomiędzy spożyciem różnych kawałków sushi, aby „oczyścić” kubki smakowe, pozbyć się posmaku rybiego tłuszczu i poprzedniej rolki.

Gdzie zjeść dobre sushi?

Warto pamiętać, że dobrej jakości sushi nigdy nie będzie szokująco tanie. W rolkach sushi znajdują się najczęściej: łosoś, węgorz czy tuńczyk. Pochodzą one z zimnych mórz północnych oraz z hodowli zapewniających warunki podobne do naturalnych. Ryby te zaliczane są do tzw. górnej półki jakościowej, co przekłada się na cenę sushi. Chcesz posmakować kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni? W Legionowie możesz odwiedzić restaurację Ostra Kreweta Owoce Morza & Ramen. Lokal serwuje przede wszystkim sushi futomaki, nigiri, sashimi, a także owoce morza i ramen. Ramen to rozgrzewający i aromatyczny bulion podawany ze sprężystym makaronem, jajkiem, pędami bambusa, sosem sojowym, mięsem, cebulą i grzybami. To pełnowartościowy posiłek o niebanalnym smaku. Restauracja Ostra Kreweta Owoce Morza & Ramen oferuje również przygotowanie specjalnych zestawów sushi, które doskonale sprawdzą się na mniejszych bądź większych przyjęciach, jako lunch do pracy czy urozmaicenie spokojnego wieczoru w domowym zaciszu. Wybierając restaurację Ostra Kreweta Owoce Morza & Ramen, możesz mieć pewność, że sięgasz po najwyższej jakości sushi, przygotowane jedynie ze świeżych składników.