Złoty lub bursztynowy napój z pianą na dwa palce, który najlepiej smakuje mocno schłodzony. Kiedyś zakładano, że właśnie takie powinno być piwo. Z początkiem XXI wieku nadeszła piwna rewolucja, która zupełnie zmieniła postrzeganie piwa i podejście do jego picia. Pojawiło się wiele browarów rzemieślniczych oraz lokali, jak Multibrowar, które proponują piwa w różnych smakach.

Cechy piwa rzemieślniczego

Piwo rzemieślnicze czy też piwa kraftowe jest warzone w małych, lokalnych i niezależnych browarach. Nie jest produkowane na masową skalę. Tu browarnik duży nacisk kładzie na jakość i dobry smak piwa, a nie ilość. No i nie ogranicza się tylko i wyłącznie do produkcji jednego rodzaju piwa. Za produkcję zazwyczaj odpowiedzialny jest sam właściciel browaru, który warzy piwo według szczegółowo opracowanych receptur, używając składników najwyższej jakości, tworząc w ten sposób trunki o unikalnych i często zaskakujących smakach, jakich nie znajdzie się wśród piw koncernowych. W białostockim Multibrowarze możesz zasmakować wielu smacznych i ciekawych smakowo piw. Piwo o  ciekawej nazwie „Czarna Dziura” to wytrawny w smaku ciemny napój z rubinowymi refleksami, tworzony z dwóch odmian chmielu Tradition i Spalt Select. Pachnie kawą, karmelem i orzechami. Jeśli masz ochotę na coś orzeźwiającego, to idealnie sprawdzi się słodko-kwaśne „Jurajskie Mojito”, które ma w sobie połączenie mięty, limonki i cukru trzcinowego. Możesz skusić się również na ciekawe owocowe smaki: „Kiss Fly” z nutą mango, czy też doskonałe na letnie wieczory „Wolna czy Zajęta”. Każde piwo kraftowe czy rzemieślnicze smakuje inaczej. Poza smakiem może różnić się barwą, zawartością alkoholu oraz goryczką.

Co zjeść do piwa?

Na spotkaniach z przyjaciółmi oprócz piwa przydałoby się też zjeść coś dobrego. Właściwie każdy pub proponuje potrawy, które świetnie komponują się z piwem. Jeśli umówiłeś się z kumplami na oglądanie meczu, to sprawdzą się tu pieczone skrzydełka, świeżo wypiekany, pachnący chleb z domowym smalcem z cebulką i ogórkiem kiszonym, deska wędlin albo, serwowana w Multibrowarze, staropolska deska z golonkami. Jeśli spotykacie się z rodziną albo z przyjaciółmi przy okazji jakiejś uroczystości (np. urodzin), to zamówcie kaczkę po staropolsku, polędwiczki wieprzowe czy pierś z kurczaka z rozmarynem. Do tego pieczone warzywa, a na deser domowe ciasta w towarzystwie kawy bądź herbaty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać się do Multibrowaru na babskie spotkanie czy na randkę. Restauracja posiada również bogatą kartę win, likierów, wódki i whisky.