Próbowanie nowych smaków w dzisiejszym czasie jest na wyciągnięcie ręki. Mimo wielu zwolenników polskiej kuchni są też osoby, które preferują chińskie potrawy. Idealnym miejscem do skosztowania tradycyjnych posiłków z dalekiego wschodu jest restauracja Lee’s Chinese znajdująca się w Gdańsku, która serwuje ciekawe połączenia oryginalnych składników. Do najczęściej zamawianych pozycji z menu należą sajgonki oraz owoce morza.

Najpopularniejsze dania z chińskiej restauracji

Oryginalne smaki, które można wypróbować na przykład w chińskich restauracjach, zdobywają coraz większą popularność wśród zwolenników nietuzinkowych połączeń w kuchni. Do najczęściej zamawianych dań z karty menu w lokalu Lee’s Chinese należą między innymi sajgonki z różnymi rodzajami farszu. W zależności od indywidualnych preferencji można także wybrać wersję wegańską.

Pracownik restauracji Lee’s Chinese mówi:

Coraz większą popularnością cieszą się zupy ramen. Oferujemy je także w wersji wege, która zamiast mięsa ma marynowane tofu, a wywar jest na bazie miso. Na życzenie klienta dokładamy jajko.

Klienci restauracji mają do wyboru kilka różnych zup. Nowość jaką jest Orient express, zawiera między innymi pierożki Dim Sum YIN, kiełki fasoli Mung oraz kapusta Pak Choi. Dla zwolenników kolendry będzie to idealny wybór. W wersji tajskiej można znaleźć krewetki, mleko kokosowe, pastę tom yum, grzyby Shitake, a także kasztan wodny.

Dobrze przyrządzone owoce morza

Większość ludzi nie jest przekonana do spożywania owoców morza, w tym krewetek, kalmarów czy ośmiornic, ze względu na trudność w ich smacznym przygotowaniu w domowym zaciszu. Udanie się do restauracji, gdzie kucharze specjalizują się w dobrze przyrządzonym białym mięsie to krok do ich polubienia.

Mogą one być podane w sosie, smażone z różnymi dodatkami lub też grillowane. W przypadku owoców morza najważniejsza jest optymalna obróbka termiczna oraz dobranie pasujących przypraw. W Lee’s Chinese można spróbować krewetki Honey Bunny lub kalmary Xiang La.