Organizacja uroczystości, zarówno tych charakterze rodzinnym (wesela, chrzciny, komunie itp.), jak i tych bardziej formalnych (szkolenia, konferencje, spotkania firmowe), to zazwyczaj dość wymagające wyzwanie, którego realizację warto powierzyć doświadczonym restauratorom, takim jak Restauracja Tobiasz. Należy bowiem pamiętać, że zorganizowanie tego typu imprez wymaga sporego doświadczenia, a przede wszystkim zadbania o atrakcyjność gastronomicznej strony tych wydarzeń, przy czym bez względu na rodzaj uroczystości, na tle różnorodnych możliwości serwowania posiłków, ogromną popularnością cieszą się szwedzkie stoły, których przygotowanie wymaga od fachowców z restauracji Tobiasz niemałych umiejętności.

Szwedzki stół od czasów historycznych po współczesność

Szwedzki stół to określenie, które znane jest ogromnej liczbie osób, zwłaszcza tych które miały okazję korzystać z takiego sposobu serwowania różnego rodzaju przekąsek i posiłków, zarówno przy okazji śniadań hotelowych, spotkań biznesowych i firmowych, ale także przy okazji bardziej wystawnych uroczystości, takich jak wesela, chrzciny czy komunie, organizowanych przez hotele i restauracje, w tym także przez Restaurację Tobiasz. Warto jednak pamiętać, że określenie szwedzki stół bierze swój początek z czasów potopu szwedzkiego, kiedy to w 1656r, obrońca Zamościa Jan „Sobiepan” Zamoyski w czasie negocjacji dotyczących poddania twierdzy, podjął króla Szwecji przy stołach zastawionych pod murami miasta, zaś przy tych stołach od strony murów, ustawione zostały krzesła dla przedstawicieli polskiej delegacji, których jednak nie ustawiono od strony obozu wroga. Wobec tego król Szwecji oraz jego towarzysze musieli jeść na stojąco, trzymając talerze w dłoniach. Od tego czasu bufet, z którego współbiesiadnicy mogą sobie nakładać poszczególne dania wedle swojej woli i spożywać je na stojąco, nazywa się w Polsce stołem szwedzkim.
Dzisiejszy szwedzki stół to rozwiązanie, po które organizatorzy różnego rodzaju uroczystości, w tym także Restauracja Tobiasz, sięgają niezwykle chętnie. Warto bowiem pamiętać, że jak mówi przedstawiciel restauracji Tobiasz –

Szwedzki stół to sposób serwowania potraw, na wybór którego decydują się osoby organizujące zarówno spotkania rodzinne, jak i te o charakterze formalnym lub biznesowym. Jest to bowiem rozwiązanie, które bez problemu możemy dopasować do zróżnicowanych potrzeb naszych gości, co wynika z faktu, że szwedzki stół może być sposobem serwowania wszystkich posiłków, nie tylko przekąsek. Dodatkowym atutem szwedzkiego stołu jest jego estetyka, szybkość podawania potraw i wygoda wyboru dań oraz łatwość organizacyjna ich serwowania, a także fakt, że jego obecność sprzyja ruchowi i integracji, a nie siedzeniu jedynie w swoim towarzystwie.

Zasady zachowania przy szwedzkim stole

Szwedzkie stoły przygotowywane przez obsługę restauracji Tobiasz to doskonały sposób na uatrakcyjnienie każdej imprezy, dając możliwość serwowania zróżnicowanego menu, dopasowanego do potrzeb organizatorów i charakteru imprezy. Niemniej jednak, jeśli czeka nas organizacja uroczystości ze szwedzkim stołem w roli głównej to należy pamiętać, że podobnie jak w przypadku tradycyjnych stołów, tak i przy tego typu bufetach obowiązują określone zasady savoir-vivre’u, gdzie dobrze jest wiedzieć że :

  • podczas przyjęcia nie należy podchodzić do szwedzkiego stołu zbyt wcześnie - w pierwszej kolejności należy przywitać się z gospodarzami i innymi gośćmi lub poczekać na zaproszenie gospodarza imprezy. Ewentualnie jeśli znajdujemy się na przyjęciu, na którym planowane jest przemówienie je rozpoczynające, to z podejściem do szwedzkiego stołu należy zaczekać aż do końca przemówienia,

  • jeśli przy szwedzkim stole znajduje się już grupa osób, należy zaczekać z podejściem do niego, tak aby nie tworzyć tłoku i zbyt długiej kolejki,

  • jeśli w czasie, gdy korzystamy ze szwedzkiego stołu podchodzi to niego ktoś starszy, kobieta w ciąży, itp. należy zaprosić ją do skorzystania ze szwedzkiego stołu w pierwszej kolejności,

  • nie należy wchodzić w kolejkę przed kogoś, ani wpuszczać przed siebie np. znajomych,

  • należy pamiętać o korzystaniu z talerzyków o odpowiednich rozmiarach (mniejsze talerzyki wybieramy gdy planujemy zjeść przystawkę lub deser, zaś duże talerze są odpowiednie do dań głównych),

  • nie należy zapominać, że jeden talerz służy do zjedzenia na nim tylko jednego posiłku (dotyczy to także sztućców). Podobnie jest też ze szklankami i filiżankami,

  • pilnujemy, by każde danie było nakładane elementem jemu dedykowanym (widelcami, szczypcami, łyżkami, itp.),

  • nie odkładamy brudnych naczyń i sztućców na stół zastawiony jedzeniem (odkładamy je na specjalnie przygotowany do tego stół albo oddajemy kelnerowi).

Szwedzki stół może być głównym elementem gastronomicznym uroczystości lub stanowić jej atrakcyjny dodatek, przy czym planując organizację uroczystości o charakterze rodzinnym lub o charakterze biznesowym w pierwszej kolejności warto sprawdzić co może nam w tym zakresie zaoferować Restauracja Tobiasz.