Mięso ryb to propozycja na smakowite danie charakteryzujące się wieloma wartościami zdrowotnymi. Warto więc wprowadzić je do swojego jadłospisu. Należy przedtem poznać rodzaje ryb, których spożywanie niesie ze sobą najwięcej korzyści dla zdrowia. Spośród wielu ich odmian trzeba wybierać te o niekwestionowanych wartościach odżywczych. Jakie zatem rybne potrawy przynoszą najwięcej korzyści dla organizmu człowieka?
Rodzaje i właściwości odżywcze ryb
Ryby można podzielić ze względu na rodzaj zbiornika, w którym żyją, wyodrebniając tym samym: ryby morskie (na przykład: makrela, śledź, łosoś, dorsz, halibut) oraz ryby słodkowodne (karp, sandacz, leszcz, pstrąg, czy też płoć). Ryby morskie zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3, co oznacza, iż ich spożywanie daje więcej korzyści zdrowotnych dla organizmu. Ryby możemy sklasyfikować także biorąc pod uwagę tłustość ich mięsa. Na tej podstawie wyróżnia się ryby: tłuste (łosoś, halibut, śledź), średnio-tłuste (na przykład karp) oraz chude (dorsz, sandacz, szczupak). Największą korzyścią dla organizmu wynikającą z włączenia ich do jadłospisu jest dostarczenie wspomnianych wcześniej kwasów omega-3. Mają one szczególne znaczenie w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Poza tym mięso ryb zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Ryby chude są bogate w witaminy z grupy B, zaś tłuste w witaminy łatwo rozpuszczalne w tłuszczach (A, D i E).
Potrawy rybne, które warto jeść
Wśród ryb, których mięso warto spożywać przynajmniej 2 razy w tygodniu znajdują się: łosoś, pstrąg, karp, tuńczyk, śledź, miruna i mintaj. Łosoś jest jedną z najtłustszych ryb. Jako przystawka polecany jest tatar z łososia lub łosoś w galarecie. Bardzo dobry jest także smażony filet z łososia lub łosoś na liściach szpinaku w sosie cytrynowym oraz łosoś grillowany. Pstrąg natomiast to ryba charakteryzujaca się bardzo smacznym chudym mięsem. Najepiej wybierać do spożycia niewiekie okazy tego rodzaju ryb. Pstrąg świetnie smakuje z warzywami lub jako danie z grilla. Karp to popularna w Polsce ryba, która najczęściej pochodzi ze stawów hodowlanych. Smakuje wybornie nie tylko podczas Wigilii. Warto spróbować także karpia faszerowanego po żydowsku w galarecie. Tuńczyk to ryba powszechnie dostępna w postaci zakonserwowanej. Należy wiedzieć, że ryby w konserwach zachowują swoje właściwości odżywcze. Smaczne są także śledzie w oleju lub w śmietanie. Natomiast miruna i mintaj najlepiej smakują po usmażeniu, można je także przyrządzić w postaci ryby po grecku.
Dania rybne należy zatem na stałe włączyć do swojego menu. Można je przyrządzić jako potrawę na zimno lub na ciepło. Ryby są doskonałe w formie przystawki, jak i dania głównego czy zupy. Zajazd pod Złotym Okoniem to restauracja, w której serwowane są różnorodne potrawy rybne, zachwycające smakiem i dostarczające wielu cennych składników odżywczych.