Kuchnia śródziemnomorska znana jest głównie ze swoich zdrowotnych właściwości. Jednym z najważniejszych kulinarnych punktów w tej części świata jest bez wątpienia Grecja. Greckie potrawy to lekkość i moc witamin. Oliwki, wino i czosnek to zaledwie szczyt góry lodowej. Przekonaj się, z czego słynie kuchnia grecka i jakich potraw musisz koniecznie spróbować.
Kuchnia grecka – czym się charakteryzuje?
Potrawy kuchni helleńskiej to świetny pomysł dla osób zabieganych, które nie mają czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Prostota i lekkość to dwa słowa, które idealnie pasują do greckiego jedzenia.
Dużo ciekawy propozycji odnajdą tu wegetarianie. Przepisy bogate w warzywa takie jak oliwki, cukinie, bakłażany czy rośliny strączkowe stanowią mocny element kuchni greckiej. Jak przystało na kraj nadmorski, grecki jadłospis obfituje oczywiście w ryby i owoce morza. Rzadziej na talerze trafia mięso, a jeśli się to zdarzy, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że będziemy spożywać jagnięcinę w sosie i z warzywami.
Czym jeszcze charakteryzuje się kuchnia grecka? Oczywiście dużą ilością serów. Sery kozie i owcze stanowią istotny element, jednak bez wątpienia znakiem firmowym tej części Europy jest popularny na całym świecie ser feta.
Jeśli chodzi o napoje, to Grecy ze względu na wysokie temperatury wybierają mrożoną kawę oraz – jak to w krajach winiarskich bywa – dobre wino, sprzyjające trawieniu.
Najpopularniejsze dania greckie – czego warto spróbować?
W menu greckiej restauracji nie może zabraknąć takich potraw i przystawek jak:
- Musaka (lub moussaka) – warstwowa zapiekanka, w której skład wchodzą: mięso mielone (np. wieprzowo-wołowe lub jagnięcina), pomidory i bakłażan. Całość zapiekana jest serem i podawana z sosem beszamelowym. Najlepiej smakuje odgrzana.
- Tzatziki – słynny sos (lub dip) grecki składający się z ogórka, czosnku i jogurtu. Stanowi smaczny dodatek do pieczywa, warzyw lub mięs (np. grillowanych).
- Fasolada (phasoliada) – jedna z najpopularniejszych zup greckich, nazywana również grecką zupą fasolową. Fasolada to wegetariańska propozycja, której głównymi składnikami są biała fasola i oliwa, ale nie tylko. Często towarzyszą im inne warzywa takie jak marchew, pomidor czy cebula.
- Kolokithakia tiganita – pod tą nie najłatwiejszą do wymówienia nazwą kryje się smażona cukinia po grecku (cukinia w panierce). Te apetycznie wyglądające placuszki charakterystyczny smak panierki zawdzięczają… piwu. Tiganita najlepiej smakują z grackim sosem tzatziki.
- Sałatka po grecku – pozycja, której na tej liście nie mogło zabraknąć. Znana każdemu sałatka z pomidorem, ogórkiem, cebulą i oczywiście oliwkami to smaczna i zdrowa przekąska oraz świetny dodatek do dań głównych – nie tylko kuchni greckiej.
Co zjeść na deser w greckiej restauracji?
Po obiedzie warto zerkną na kartę z deserami. Wśród słodkości nie powinno zabraknąć grackich ciast z owocami, a także bardzo popularnej w tym regionie świata chałwy (np. z wiórkami kokosowymi lub pomarańczą i migdałami). Grecy często jako deser traktują świeże lub suszone owoce, w które półwysep ze względu na klimat jest naprawdę bogaty.
A po deserze wypada skosztować kawy. Do wyboru kawa średnio słodka (metrio), bardzo słodka (Karies gryko) i kawa gorzka (sketo).
Aby poznać kuchnię grecką z prawdziwego zdarzenia, oczywiście najlepiej udać się do Grecji. A jeśli nie jest to możliwe, warto wybrać się do greckiej restauracji. Wprawdzie w Polsce nie ma ich za wiele i znacznie łatwiej znaleźć lokal z kuchnią chińską, indyjską lub meksykańską, to na pewno doświadczenie kuchni z długą (starożytną) tradycją poszerzy Wasze horyzonty kulinarne i przyczyni się do spędzenia miłych chwil.