Ziemniaki to warzywa, które na stałe zadomowiły się na naszych stołach, będąc niezbędnym elementem wielu dań. Oczywiście bardzo często ziemniaki w zróżnicowanej postaci stanowią dodatek do mięs, zup, zapiekanek czy sałatek, przy czym są to także warzywa, które same w sobie stać się może wyśmienitą potrawą, o czym przekonać się można odwiedzając restaurację Ziemniak z Pieca.

Ziemniaki to nie tylko wyjątkowy smak

Ziemniaki to rośliny wywodzące się z Ameryki Południowej, znane w tych rejonach już tysiące lat temu, które w Europie pojawiły się pod koniec XVI wieku, stając się z czasem jednym z podstawowych składników jadłospisu praktycznie na całym świecie. Warto przy tym mieć świadomość, że jest to warzywo, które odpowiednio przyrządzone i podane stanowi dobre źródło witamin i minerałów (miedzy innymi potasu, wapnia, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B i witaminy K), a dodatkowo zawierające sporo węglowodanów, błonnika i beta-karotenu. Należy przy tym też pamiętać, że choć wokół tej rośliny narosło sporo negatywnych opinii, jakoby ziemniaki były produktem niezdrowym, tuczącym i nie powinny znajdować się w diecie, to najnowsze badania wskazują, że ziemniaki są niskokaloryczne (w porcji 100 g są zaledwie 73 kcal), dają uczucie sytości, ale nie są przyczyną otyłości, zaś tuczące właściwości ziemniaków są wynikiem sposobu w jaki tradycyjnie są podawane na polskich stołach (np. polewane sosami lub tłuszczem).   
Nie należy jednak zapominać, że pomijając kwestie związane z kalorycznością i walorami zdrowotnymi, ziemniaki same w sobie stanowią pyszną i niezwykle wdzięczną bazę różnorodnych potraw, przy czym niekiedy wystarczy sam ziemniak, aby stworzyć doskonałe danie, o czym można przekonać się zapoznając się z menu restauracji Ziemniak z Pieca.

Ziemniak pieczony – król jest tylko jeden

Dla wielu z nas dominującą postacią, pod którą spożywamy ziemniaki są ziemniaki gotowane. Niemniej jednak warto pamiętać, że doskonałym sposobem na przygotowanie wyśmienitych ziemniaków jest ich pieczenie. Wynika to z faktu, że jak mówi przedstawiciel restauracji Ziemniak z Pieca –

Najlepiej jest piec całe bulwy ziemniaków wraz ze skórką, wówczas straty witamin i składników mineralnych są najmniejsze, a dodatkowo piękny przypalony odcień, chrupiąca skórka, miękka konsystencja oraz tradycyjne przepisy stosowane przy pieczeniu ziemniaków, gwarantują doskonały smak przygotowanym w ten sposób potrawom”.

Pieczenie to bowiem doskonała metoda, która między innymi wykorzystywana jest w restauracji Ziemniak z Pieca, do przygotowania ciekawych i pysznych dań, gdzie wystarczy do upieczonego ziemniaka dodać dowolne nadzienie (np. na bazie mięsa, warzyw, serów lub ryb itp.), aby stworzyć wyjątkowy i sycący posiłek. Oczywiście odwiedzając restaurację Ziemniak z Pieca mamy tu wyśmienite i różnorodne dania z ziemniaków pieczonych, ale mamy także możliwość skosztowania różnego rodzaju potraw, także tych tradycyjnych, które świetnie komponują się z pieczonymi ziemniakami jako przystawką.

Ziemniaki, a zwłaszcza ziemniaki pieczone, to wyjątkowo zdrowe i niezwykle smaczne warzywa, z których stworzyć można ogromną i zróżnicowaną ilość potraw, zaś odwiedzając restaurację Ziemniak z Pieca mamy gwarancję skosztowania zarówno najpopularniejszych potraw z ziemniakami „w roli głównej”, jak i tych mniej znanych, stworzonych w oparciu o sprawdzone przepisy, przy użyciu świeżych, naturalnych i doskonałych w smaku składników.