Przygotowując jedzenie dla dzieci, trzeba zdawać sobie sprawę z tego, jak ważne dla najmłodszych jest spożywanie zdrowych produktów wysokiej jakości. Dania dla dzieci zawsze muszą być świeże, smaczne, zdrowe, a do tego powinny zawierać odpowiednie wartości odżywcze i energetyczne. Wszystko to ma na celu wspomaganie prawidłowego rozwoju malucha oraz rozwijanie u niego prawidłowych nawyków żywieniowych. Sprawdź, co warto wiedzieć o cateringu przedszkolnym oferowanym przez firmę Pyszoty Izabela Wojdyła.

Świeże produkty i zaufani dostawcy

Firma Pyszoty ma już niemałe doświadczenie w gastronomii. Dzięki temu jej przedstawiciele są w stanie szybko zweryfikować wiarygodność dostawców. Do firmowej kuchni każdego dnia przywożone są świeże i zdrowe produkty oraz półprodukty. Co więcej, firma Pyszoty Izabela Wojdyła nie dysponuje magazynami czy chłodniami. Dlatego wszystkie produkty przywożone są w nocy i wykorzystane od razu następnego dnia. Stanowi to najlepszą gwarancję świeżości. Tak mówi wieloletnia kucharka pracująca w cateringu przedszkolnym:

Sami dobieramy produkty, by były one zdrowe, świeże i smaczne. Nie ograniczamy się pod żadnym względem. Nie zamawiamy wszystkiego u jednego dostawcy i nie zaopatrujemy się w marketach. Bierzemy z danej firmy to, co uznamy za najlepsze. Dlatego dzieciom tak smakuje przyrządzane przez nas jedzenie. Wierzymy, że przygotowując smaczne dania oparte na zdrowych produktach i dużej ilości warzyw, pomagamy dzieciom w wyrobieniu sobie dobrych nawyków żywieniowych.

Warto też wiedzieć, że firma często korzysta z usług lokalnych rolników i przedsiębiorców.

Przykładowe menu przedszkolne

Menu opracowywane jest tak, by porcje były odpowiednie dla dzieci w wieku przedszkolnym. W ten sposób maluchy mogą się najeść do syta, a jednocześnie nie ma problemu z marnowaniem i wyrzucaniem jedzenia. Menu przedszkolne składa się z czterech dań, którymi są: śniadanie, zupa, drugie danie i podwieczorek. W taki sposób dziecko przyjmie w przedszkolu około 1000 kcal dziennie. Co ciekawe, firma Pyszoty organizuje spotkania z psychologiem, które odbywają się podczas spożywania przez dzieci posiłku. Specjalista jest w stanie dostrzec nieprawidłowości w żywieniu zbiorowym lub indywidualnym i szybko rozpocząć nad nimi pracę. Ma to na celu uczenie dzieci nie tylko zdrowego odżywiania, lecz także zdrowej relacji z jedzeniem od najmłodszych lat.