Lokale gastronomiczne, których funkcjonowanie opiera się na wydawaniu posiłków z przygotowanych wcześniej składników, są niezwykle popularne. Szczególnie w miejscach, gdzie dziennie obsługuje się duże ilości klientów, a więc np. w stołówkach pracowniczych czy galeriach handlowych. Doskonałym usprawnieniem dla takich lokali gastronomicznych są funkcjonalne ciągi wydawcze od firmy Komat. Na co zwrócić uwagę wybierając takie rozwiązanie?

Ciąg wydawczy, czyli co?

Ciągi wydawcze oferowane przez firmę Komat to nic innego, jak specjalistycznie dobrana kombinacja urządzeń i mebli gastronomicznych, która w obecnych czasach stanowi kluczowe wyposażenie wielu lokali gastronomicznych. Ciągi zbudowane na podstawie konstrukcji bufetów najczęściej występują w: barach szybkiej obsługi, stołówkach pracowniczych, barach sałatkowych, hotelach czy lokalach sprzedających jedzenie na wagę. Czyli mówiąc najogólniej – w miejscach, gdzie jedzenie jest przygotowywane wcześniej, a później przechowuje się je w specjalnych pojemnikach do czasu przybycia klientów. Głównym celem tworzenia ciągów wydawczych jest szybkie i sprawne wydawanie posiłków, a jednocześnie zapewnienie im optymalnych warunków przechowywania.



Jak zaprojektować funkcjonalny ciąg wydawczy?

Aby ciągi wydawcze faktycznie spełniały wspomniane wcześniej funkcje, konieczne jest przemyślane zaprojektowanie ich układu. Tutaj warto wziąć pod uwagę trzy podstawowe kwestie – warunki przestrzenne lokalu, specyfikę serwowanych posiłków oraz przewidywaną liczbę klientów. Konfiguracja elementów ciągu musi być stworzona tak, aby zapewnić funkcjonalność i komfort użytkownikom. Firma Komat, renomowany producent urządzeń oraz mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej, specjalnie z myślą o potrzebach klientów przygotowała przemyślane warianty gotowych ciągów wydawczych. Linie – SILVER, GOLD, PLATINUM i MOBIL różnią się od siebie konstrukcją oraz poszczególnymi elementami, a także designem. Dużą zaletą kombinacji przygotowanych przez Komat jest możliwość dowolnego dobierania części, które dzięki konstrukcji modułowej bez problemu będą pasować do każdego ciągu. Co więcej, firma oferuje klientom przygotowanie całkowicie spersonalizowanych ciągów wydawczych dostosowanych do indywidualnych wymogów.

Co powinno znaleźć się w ciągu wydawczym?

Chociaż gastronomiczne ciągi wydawcze będą się różnić w zależności od specyfiki lokalu, są takie elementy, które powinny znaleźć się w każdej kombinacji. Firma Komat w swoim asortymencie posiada elementy podstawowe takie jak:

  • segmenty neutralne np. stoły robocze i narożniki, 
  • urządzenia chłodnicze tzw. wanny, 
  • urządzenia grzewcze, czyli bemary,
  • nadstawki i elementy pomocnicze.

Oprócz tego ciągi warto wyposażyć w szafki lub pojemniki ułatwiające przechowywanie czy też segment przeznaczony na tace i naczynia.