Poddawane nierzadko intensywnej eksploatacji krajalnice wykorzystywane w gastronomii dość często ulegają awariom. Takie usterki są problematyczne – uniemożliwiają dalsze wykonywanie czynności na urządzeniach, co z kolei przekłada się na straty ponoszone przez sklep korzystający z takiego sprzętu do krojenia wędlin czy pieczywa. Niezbędna jest szybka naprawa, którą można powierzyć specjalistom z firmy ATMARsERWIS.

Co najczęściej psuje się w silnikach krajalnic?

Jednym z newralgicznych elementów wielu krajalnic spożywczych jest ich silnik. To właśnie on pozwala na uzyskanie bardzo dużej prędkości obrotowej elementów tnących, co z kolei przekłada się na wydajność. Jej wyraźny spadek może wiązać się z usterką wspomnianej jednostki. Do problematycznych podzespołów w tym wypadku zaliczają się m.in. kontaktrony. Charakterystyczne tulejki działa jako swoisty czujnik, a jego uszkodzenie powoduje nawet brak rozruchu. Jak podkreślają specjaliści z firmy ATMARsERWIS, są oni w stanie w krótkim czasie wyeliminować taką awarię.

W przypadku opisywanych silników stosowanych w krajalnicach kłopotliwym komponentem bywają przekładnie, które nierzadko wykonuje się z tworzyw sztucznych. Mechanizmy zębate po długiej eksploatacji wyrabiają się, co prowadzi do nieprawidłowej pracy urządzenia. To kolejna z usterek, którą zajmie się ATMARsERWIS. Fachowcy wymieniają także wirniki oraz kondensatory mogące ulec zatarciu, a nawet widocznemu przegrzaniu w trakcie użytkowania.

Jak zapobiec usterkom krajalnic spożywczych?

Większość wymienionych elementów silnika zużywa się w określonym tempie. Warto sprawdzać ich stan na okresowych przeglądach sprzętu takiego jak krajalnice do wędlin czy pieczywa. Należy pamiętać przede wszystkim o oliwieniu takich urządzeń. Czynność tę trzeba zlecać profesjonalnym serwisom przynajmniej raz w miesiącu. Takich prac nie zaleca się wykonywać samodzielnie. Może to skutkować np. użyciem nieprawidłowego środka. Specjaliści z firmy wykorzystują jedynie atestowane oliwy techniczne przeznaczone do kontaktu z artykułami spożywczymi.

Zapobiec usterkom krajalnic spożywczych można także poprzez dbanie o charakterystykę działania sprzętu. Konkretnie oznacza to regulowanie płyty oporowej – tak, by dopasowywać jej pozycję do szybko zużywających się elementów tnących. Modyfikowanie kątów ustawienia wykonana przez fachowca z firmy ATMARsERWIS to kalibracja, którą również dobrze jest zlecać stosunkowo często. Kluczową kwestią w kontekście zapobiegania awariom krajalnic gastronomicznych jest jednak ich dogłębne czyszczenie. Należy je wykonywać po każdorazowym dziennym użyciu – niezwykle istotna pozostaje w tym wypadku dokładność.