Rozwój technologiczny sprawił, że wiele firm decyduje się na wdrażanie nowoczesnych systemów i urządzeń poprawiających jakość oraz efektywność oferowanych przez siebie usług. Takim rozwiązaniem bez wątpienia są piece piekarnicze używane przez branżę spożywczą. Świeży pachnący chleb czy bułki to podstawowe produkty spożywane przez znaczą część społeczeństwa przede wszystkim na śniadanie. Ze względu na to, bezpośrednie pieczenie ich w sklepie, to doskonały sposób na przyciągnięcie klientów. Czym charakteryzują się innowacyjne maszyny piekarnicze? Jakie funkcje posiadają?

…do pieczenia chleba

Każdy chyba z dzieciństwa zna słowa tej piosenki. Od czasu jej śpiewania dużo zmieniło się w technologii używanej do wypieku pieczywa. Dziś wszyscy chcą mieć świeże, aromatyczne pieczywo szybko i dostępne nawet w osiedlowym sklepiku. Dlatego wielu przedsiębiorców prowadzących działalność spożywczą, rozszerza swoje usługi i decyduje się na zakup profesjonalnego pieca piekarniczego, który daje możliwość uzyskania wysokiej jakości, chrupiących produktów w krótkim czasie, zarówno na dużą jak i niewielką skalę. Wśród urządzeń dostępnych na rynku znaleźć można piece konwekcyjne. Ich zasada działania polega na tym, że pieczenie odbywa się na małej powierzchni z użyciem cyrkulacji gorącego powietrza. Posiadają kilka poziomów, na których umieszcza się blaszki lub ruszt wypełnione gotowymi wyrobami, zapewniając w ten sposób efektywne pieczenie. Z kolei piece modułowe to profesjonalne urządzenia oparte na tradycyjnej technologii pieczenia na kamieniu posiadające możliwość ustawienia innej temperatury i regulowania jej w każdym z modułów indywidualnie, co pozwala na jednoczesny wypiek produktów o różnej charakterystyce. Firma Wiesheu oferuje także innowacyjne rozwiązania, czyli połączenia różnych technik pieczenia w jednym urządzeniu. W zależności od potrzeb klienta można funkcję pieca konwekcyjnego zespolić z modułowym, zyskując wydajność w kompaktowym, ale kompletnym wydaniu.

Zautomatyzowana funkcjonalność

Biorąc pod uwagę stale rosnące wymagania nie tylko klientów, ale także przedsiębiorców, pod względem funkcjonalności stosowanych przez nich urządzeń, wdraża się innowacyjne systemy usprawniające ich pracę. Piece piekarnicze bowiem często stosowane są w miejscach, w których do zadań pracownika należy wypiekanie pieczywa, obsługa klientów, często też parzenie kawy, przygotowywanie innych przekąsek oraz czyszczenie  tych maszyn. Nowoczesne rozwiązania mają zoptymalizować ich pracę, zwiększając efektywność i łatwość pieczenia. Automatyczny załadunek i rozładunek pieca oszczędza czas, zmniejsza zużycie energii przy jednoczesnym zachowaniu niezmiennej jakości wypieków. Dzięki odpowiedniemu ustawieniu programów samoczynnie kontrolowany jest czas procesu, co do minimum ogranicza niepożądane efekty, a w konsekwencji straty. To również gwarancja bezpieczeństwa oraz wyeliminowanie błędów w ich obsłudze. Piece oferowane przez Wiesheu posiadają funkcję automatycznego czyszczenia. Nakład pracy pracownika jest niewielki – musi on po prostu uruchomić maszynę. Dodatkowym atutem jest brak kontaktu ze środkami chemicznymi, zapewniając w ten sposób bezpieczeństwo człowieka przy wysokim standardzie higieny pieca. Automatyczne wykrywanie załadunku, czyli ilości oraz stanu termicznego, pozwala na dobranie odpowiednich parametrów pieczenia do bieżącego programu, co daje efektywną pracę i niezmiennie wysoką jakość.