Klienci chętnie odwiedzają klimatyczne restauracje z doskonałym jedzeniem i wykwintnymi drinkami. Jednak pierwsze, co przykuwa uwagę gości, to wystrój lokalu i panująca w nim atmosfera. Aby zapachy nie przedostawały się z kuchni, a temperatura w sali konsumenckiej była optymalna, niezbędny jest sprawny system wentylacji. Komat oferuje kompleksowo działające sufity wentylacyjne z systemem odzysku energii. Dlaczego warto pomyśleć o ich montażu? 

Jakie wymogi musi spełniać wentylacja w lokalu gastronomicznym? 

Restauracje, podobnie jak wszystkie lokale gastronomiczne, są budynkami użyteczności publicznej. Oznacza to, że podlegają kontroli Ministerstwa Infrastruktury i muszą spełniać surowe wymogi sanitarne. Wszystkie wskazania techniczne zawarte są w paragrafach od 147 do 154 w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2012 roku. Każdy lokal gastronomiczny powinien być wyposażony w sprawny system wentylacji, który zapewni optymalną wymianę powietrza. 

To niezwykle ważne nie tylko z perspektywy klienta, ale również osób pracujących w kuchni. Wentylacja powinna zapewniać optymalną temperaturę oraz poziom wilgotności. Z tego powodu, planując instalację, należy uwzględnić zyski ciepła i wilgoci, uwzględniając ilość pracowników, sprzęt kuchenny, ciepło z pary wodnej i oświetlenia. Ponadto sprawny system wentylacyjny blokuje przedostawanie się zapachów z kuchni, zapewniając klientom komfortowy wieczór w przyjemnej atmosferze bez ryzyka, że po powrocie do domu ich garderoba przesiąknięta będzie aromatem tłuszczu.



Czym charakteryzują się sufity wentylacyjne Komat?

Wyposażając lokal gastronomiczny, ważna jest przede wszystkim ergonomia. Sufity wentylacyjne SMARTCAP of firmy Komat to działające kompleksowo okapy wentylujące i klimatyzujące. Doskonale oczyszczają powietrze z zapachów i zanieczyszczeń. Polegają na zabudowie przestrzeni sufitowej estetycznymi panelami ze stali nierdzewnej, które mogą zostać pomalowane proszkowo na dowolny kolor, który idealnie wkomponuje się w wystrój Twojego lokalu. Dzięki dowolnej konfiguracji układ panelowy dopasowuje się do ustawień urządzeń kuchennych, zapewniając optymalizację pracy okapu. Powietrze przechodzi przez system filtrów, oczyszczając powietrze w 100% z tłuszczy, 99,7% zapachów oraz 77% i 58% kolejno z bakterii salmonelli, a także pozostałych bakterii, pleśni i grzybów. System SMARTCAMP odpowiada również za klimatyzowanie pomieszczeń, a odzysk ciepła pozwala zredukować koszty energii. 

Dlaczego warto zaufać firmie Komat? 

Wyposażenie lokalu gastronomicznego to ogromna inwestycja, dlatego dobrze mieć pewność, że wybierasz najlepszych specjalistów. Komat to firma zajmująca się produkcją mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej. Ich sprzęty charakteryzują się ergonomicznością, wysoką estetyką wykonania oraz trwałością. Komat do produkcji wykorzystuje najlepszej jakości materiały, a wykonane urządzenia są wygodne w użytkowaniu i niezwykle łatwe w utrzymaniu czystości. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i sztabowi wykwalifikowanych pracowników Komat może poszczycić się nienaganną opinią wśród swoich klientów. Produkty Komat posiadają świadectwo Państwowego Zakładu Higieny. Dzięki temu możesz mieć pewność, że zakupione sprzęty będą bezpieczne zarówno dla klientów, jak i Twoich pracowników. Potwierdzeniem najwyższych standardów firmy Komat są przyznawane rokrocznie liczne nagrody i certyfikaty, m.in. Certyfikat Przedsiębiorstwa Fair Play, Wielkopolski Certyfikat Jakości oraz prestiżowa nagroda – Gazele Biznesu.