System HACCP to pojęcie znane przede wszystkim firmom, które zobowiązane są do jego wdrożenia na mocy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Ponieważ są one pośrednikiem w przekazie żywności, muszą działać według określonych norm. W zdobyciu certyfikatów pomoże nam firma Ava-Cert, która działa w branży certyfikacji od lat, a jej specjaliści posiadają niezbędną wiedzę z tego zakresu. 

Czym jest HACCP?

HACCP to przede wszystkim postępowanie, którego celem jest doprowadzenie do zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Polega to na identyfikacji potencjalnych zagrożeń zdrowotnych, a także oszacowanie ryzyka ich wystąpienia na każdym z etapów produkcji żywności oraz jej dystrybuowania. Najważniejsze jest więc określenie właściwych metod, które mają na celu ograniczenie ewentualnych zagrożeń i zdefiniowanie czynności naprawczych.

Tym samym HACCP jest określany jako system, który identyfikuje, ocenia, a także kontroluje zagrożenia sanitarne i higieniczne dla bezpieczeństwa żywności, mogące wystąpić na drodze do podania jej konsumentowi. To właśnie HACCP jest narzędziem, które najskuteczniej przeciwdziała zanieczyszczeniu lub skażeniu produktów spożywczych, dzięki czemu są one bezpieczne dla konsumenta.

Jak wygląda certyfikacja HACCP?

Certyfikacja ta odbywa się w kilku ważnych etapach. Pierwszym z nich jest audyt wstępny, podczas którego przedstawiciel jednostki certyfikującej, czyli audytor zewnętrzny, zaznajamia się z dokumentacją, która podlega jego profesjonalnej ocenie. Tym samym może sprawdzić, czy normy, które są wymagane, zostały odpowiednio wdrożone. Następnie odbywa się audyt i sprawdzone zostaje funkcjonowanie systemu, nie tylko w teorii, ale przede wszystkim w rzeczywistości.

Kolejnym krokiem jest wydanie raportu, a następnie dyspozycji o przyznaniu certyfikatu. Wydawany jest on na okres trzech lat, po których konieczne jest przeprowadzenie audytu recertyfikacji.  Dodatkowo w celu ciągłej optymalizacji procesów powinny być prowadzone także coroczne audyty nadzoru. Zdobycie certyfikatu może wydawać się skomplikowane. Dlatego warto zgłosić się do specjalistów z firmy Ava-Cert z województwa dolnośląskiego.  Dzięki bogatemu doświadczeniu i fachowej wiedzy, pomogą nam przejść przez cały ten proces i uzyskać potrzebny certyfikat.

Korzyści płynące z certyfikacji HACCP

Jak podkreślają profesjonaliści z Ava-Cert, certyfikacja HACCP to przede wszystkim dbałość o klientów i konsumentów oferowanej przez nas żywności, ponieważ pozwala zagwarantować im produkty wysokiej jakości. Mogą być oni wówczas pewni, że ich produkcja i przechowywanie zgodna jest z żywnościowym prawodawstwem. Dzięki temu produkty spożywcze nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. System HACCP pozwala także w sposób szybki i niewymagający dużych nakładów finansowych kontrolować proces dystrybucji. Organizacja pracy, która jest z nim zgodna pozwala na wykonywanie prawidłowych działań, które pomagają efektywnie wykorzystywać środki w celu podniesienia jakości.