Choć blender jest dość niepozornym sprzętem kuchennym, potrafi całkowicie zrewolucjonizować proces przygotowywania posiłków i napojów. Urządzenie mieli, miksuje, rozdrabnia, kruszy, a wszystko to w mniej niż minutę. Naprawdę warto mieć je w swojej kuchni! W sklepach dostępne są blendery ręczne i kielichowe. Który z nich jest bardziej funkcjonalny?

Podstawowa różnica między blenderem ręcznym a kielichowym

Blendery ręczne i kielichowe pełnią podobne funkcje, o których wspomnieliśmy na samym wstępie. Każdym z nich da się pokruszyć lód, stworzyć domowe masło orzechowe, zrobić zielone smoothie czy nawet majonez. Zatem co różni oba te urządzenia? Przede wszystkim konstrukcja. Blendery kielichowe mają nieco większe gabaryty niż blendery ręczne. Wyposażone są w zamykany pojemnik w kształcie kielicha, na spodzie którego znajduje się mechanizm z ostrzami. Wszystkie czynności związane z rozdrabnianiem czy miksowaniem składników spożywczych odbywają się pod pokrywką, co ułatwia zachowanie najbliższego otoczenia w czystości. Blendery ręczne z kolei są mniejsze, bardziej poręczne i łatwiejsze do przechowywania. Składają się z rękojeści, na której szczycie znajduje się głowica z ostrzami. Aby móc skorzystać z blendera ręcznego, potrzebny będzie pojemnik. Najlepiej użyć wysokiego naczynia, choć i tak nie da nam to gwarancji, że drobiny obrabianej żywności, nie wydostaną się na zewnątrz.

Od czego uzależnić wybór blendera?

Wybór blendera warto uzależnić od naszych poczynań i upodobań kulinarnych. Jeśli nie wyobrażamy sobie dnia bez samodzielnie przygotowanego soku, a własnoręczne tworzenie past sprawia nam masę radości, zdecydujmy się na blender kielichowy. Co prawda, zajmie on więcej miejsca w naszej kuchni, ale za to zapewni pełną wygodę podczas przygotowywania posiłków. Blendery kielichowe zwykle wykonane są z wysokiej jakości szkła i tworzywa sztucznego, dzięki czemu są trwalsze niż blendery ręczne. Te drugie polecamy osobom, które z blendera planują korzystać rzadziej – przy okazji gotowania zupy-krem czy do okazjonalnego siekania orzechów do ciasta. Warto jednak pamiętać, że tego typu urządzenia nie powinny pracować w trybie ciągłym. Jeśli więc mamy do zmiksowania np. dużą porcję zupy, zastosujmy metodę praca-pauza-praca. Unikniemy tym samym przegrzania się blendera. Gdzie kupić dobry jakościowo sprzęt? Szeroki wybór blenderów ręcznych i kielichowych w konkurencyjnych cenach oferuje sklep internetowy Allneo. Znajdziemy tam urządzenia renomowanych i cenionych przez klientów marek.