Dezynfekcja i eksterminacja to dwa zupełnie różne procesy i często są mylone ze względu na podobne nazwy. Jednym z nich jest eliminacja szkodliwych mikroorganizmów, a drugim owady, zwłaszcza szkodniki pokarmowe. Łączy ich znaczenie higieny. Dowiedz się więcej o stosowaniu insektycydów i metod dezynfekcji oraz o najskuteczniejszych metodach wdrażania.
Walka z owadami, czyli dezynsekcja
Szkodniki nie tylko biegają i latają, ale często stanowią poważne zagrożenie, na przykład zagrażając żywności lub produktom przechowywanym w magazynach lub sklepach. Dezynsekcja to seria działań, których celem jest trwałe usunięcie owadów z określonego obszaru. W zależności od potrzeb, usługi takie mogą obejmować odpluskwianie czy odkomarzanie.
Działalność prowadzona przez dział zwalczania szkodników polega zwykle na zwalczaniu karaluchów i innych niebezpiecznych owadów. Ich praca może również obejmować usuwanie gniazd os i szerszeni.
Likwidacja mikroorganizmów, czyli dezynfekcja
Dezynfekcja, a więc odkażanie, jest to jedna z podstawowych czynności higienicznych, wykonywanych na co dzień, głównie w placówkach medycznych i miejscach produkcji lub przetwarzania żywności. Może wpływać na różnego rodzaju powierzchnie i przedmioty, a także na powierzchnię ciała ludzkiego lub wody. Robi się to również przypadkowo - między innymi dezynfekuje się pomieszczenia zmarłych lub chorych oraz po martwych zwierzętach. Zastosowanie odpowiedniej technologii, w celu uzyskania dokładnej wydajności procesu, zniszczy wszystkie mikroorganizmy, grzyby, wirusy i bakterie, w tym mikroorganizmy chorobotwórcze.
Można stosować wszelkiego rodzaju metody chemiczne (specjalne środki dezynfekujące) lub fizyczne (np. wyparzenia w wysokiej temperaturze, promieniowanie UV, promieniowanie jonizujące).
Dezynsekcja i dezynfekcja - skuteczność
Istnieje wiele sposobów zwalczania mikroorganizmów i infekcji oraz zabijania różnych owadów. W zależności od sytuacji możesz z nich korzystać samodzielnie lub skorzystać z profesjonalnej pomocy. Przykładem jest doświadczona firma
DDD z Trójmiasta. Warto skorzystać z ich pomocy, bowiem firmy upoważnione do tego typu prac mogą korzystać z zaawansowanych środków, skuteczniejszych od ogólnodostępnych i dysponujących zaawansowanym sprzętem (np. fumigacja, gotowanie na parze, zamrażanie itp.). Ponadto
specjaliści zawsze podejmują odpowiednie środki ostrożności, które wpłyną na bezpieczeństwo ludzi i zwierząt w miejscu pracy oraz na zaopatrzenie w żywność.