Właściciele mniejszych restauracji lub też innych lokali serwujących jedzenie coraz częściej decydują się na stosowanie w nich opakowań oraz sztućców jednorazowych. Jest to szczególnie zauważalne w lokalach serwujących kebab czy też burgery oraz w pizzeriach. Przyjrzyjmy się, jakie są rodzaje opakowań jednorazowych dla gastronomii, z czego są wytwarzane oraz dlaczego warto je stosować.

Typy jednorazowych opakowań gastronomicznych

Jeśli chodzi o opakowania czy też inne przedmioty jednorazowe przeznaczone na potrzeby gastronomiczne, to wyróżnić tutaj możemy takie jak:

  • Folia aluminiowa
  • Menu Boxy
  • Słomki
  • Pojemniki na sosy
  • Talerze i tacki
  • Sztućce
  • Miseczki do zup
  • Kubki
  • Koperty.

Z czego wytwarza się opakowania jednorazowe?

Wyżej wymienione opakowania i inne przedmioty, które stosowane są w lokalach gastronomicznych wytwarza się najczęściej oczywiście z plastiku, papieru, styropianu lub też folii aluminiowej. Pierwsze dwa, czyli papier i plastik w szczególności przydają się w wytwarzaniu miseczek, kubków do napojów lub talerzyków i sztućców (tylko w przypadku plastiku), zaś z folii aluminiowej lub styropianu tworzy się opakowania służące do transportu żywności (w przypadku folii aluminiowej jest to oczywiście owinięcie danego dania takiego jak na przykład tortilla bądź umieszczenie w niej kurczaka z rożna, zaś w przypadku styropianu całe jedzenie pakowane jest do pojemników nazywanych potocznie menu box-ami).

Do czego mogą służyć jednorazowe opakowania w gastronomii?

Jak już wspomnieliśmy, opakowań jednorazowych w gastronomii jest bardzo wiele i służą one także do wielu rzeczy. Przedmioty takie jak talerze, tacki, miseczki czy sztućce służą nam oczywiście do jedzenia w danym punkcie gastronomicznym, zaś tak zwane koperty, menu boxy czy pojemniki na sosy umożliwiają transport potraw na przykład do domu osoby zamawiającej jedzenie na wynos.

Dlaczego warto stosować opakowania jednorazowe?

Jeśli chodzi o zalety stosowania opakowań jednorazowych w lokalach gastronomicznych, to jest ich naprawdę wiele, a spośród nich wyróżnia się na pewno oszczędność czasu, który my jako osoba serwująca dania musielibyśmy poświęcić na umycie tradycyjnej zastawy stołowej, zaś w przypadku naczyń i opakowań jednorazowych wystarczy je po prostu wyrzucić. Kolejna zaleta to niewątpliwie możliwość przechowywania i transportowania w tychże opakowaniach różnego rodzaju potraw. Jeszcze jedną zaletą korzystania z tego typu opakowań są oczywiście czynniki mające wpływ na nasze środowisko naturalne, ponieważ takie tworzywa jak papier, plastik czy folia aluminiowa może po utylizacji posłużyć jako materiał recyklingowy.

Gdzie możemy kupić gastronomiczne opakowania jednorazowe?

Szeroką ofertą różnego rodzaju opakowań jednorazowych dla gastronomii dysponuje sprawdzona firma Margraf z Malborka.