Niezwykle wymagająca branża gastronomiczna wymaga zastosowania rozmaitych jednorazowych produktów, spośród których najczęściej użytkowane są specjalnie dopasowane opakowania. Oprócz nich w ofercie sprawdzonych producentów można jednak znaleźć równie popularne ręczniki jednorazowe, ale nie tylko. Jakie więc jeszcze wyroby tego typu sprawdzą się właśnie w gastronomii?

Opakowania jednorazowe na produkty spożywcze

Zastosowanie jednorazowych opakowań ma nadal spore uzasadnienie w branży gastronomicznej. Pozwala na łatwe transportowanie produktów spożywczych, co dodatkowo nie wiąże się ze sporymi kosztami. Magazynowanie i utylizacja opakowań nie należy do czynności trudnych czy będących obciążeniem finansowym dla firm, dlatego decydują się one właśnie na taki ich rodzaj. Jednorazowe pojemniki i opakowania sprawdzają się przy przechowywaniu w krótkim czasie kompletnych posiłków dostarczanych przez lokal gastronomiczny bezpośrednio do klienta.

W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem będą produkty styropianowe. Ich kształt dopasowywany jest do charakterystyki przechowywanych w nich dań – są to np. opakowania na hamburgery, hot-dogi, a nawet zupy czy rozbudowane dania główne, których poszczególne elementy nakładane są do odpowiednich przegródek. Takie opakowania jednorazowe produkuje firma Perfekt Ph, która w swoim szerokim asortymencie posiada również wyroby papierowe, plastikowe, foliowe i nie tylko. Jakie z nich sprawdzą się jako jednorazowe produkty przeznaczone dla branży gastronomicznej?

Pudełka na słodkości i nie tylko

W styropianowych pojemnikach można zatem z powodzeniem transportować przygotowane już posiłki. Papierowe opakowania mogą być natomiast wykorzystane do łatwego przenoszenia wyrobów cukierniczych, np. tortów i ciast. Do jednorazowych wyrobów z papieru zaliczają się również obecne niemal w każdej kuchni ręczniki. To właśnie one pozwalają na szybkie usunięcie wilgoci z wybranych powierzchni. Z materiałów umożliwiających tworzenie jednorazowych produktów wykonuje się także odporne na wysokie temperatury kubki, z których można pić chociażby ciepłą kawę czy herbatę.

Jednorazowego użytku bywają również sztućce, którymi konsumować można posiłki podane w styropianowych pojemnikach. Widelce, noże, a nawet talerze jednorazowe to kolejne wyroby, które doskonale sprawdzają się w gastronomii. Korzystają z nich zarówno lokale serwujące dania swoim klientom, jak i np. firmy cateringowe. Dzięki takim wyrobom można zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy, jednak ważne jest, by pochodziły one od sprawdzonego producenta, który zagwarantuje ich wysoką jakość i szeroki wybór.