Cukrzyca typu drugiego to najczęstszy rodzaj tej choroby, która bez właściwego leczenia i diety prowadzi do rozwoju szeregu dolegliwości groźnych dla zdrowia, a nawet życia. Aby uniknąć przykrych konsekwencji tego schorzenia, należy przede wszystkim zadbać o posiłki – jadłospis powinien być dopasowany pod kątem uzyskania właściwego stężenia glukozy w surowicy krwi. Pomoc w tym zakresie zapewnia dietetyk Gabriela Glenszczyk.

Jakie produkty najlepiej sprawdzają się w diecie u osób chorych na cukrzycę?

Jednym z podstawowych parametrów poszczególnych artykułów spożywczych jest ich indeks glikemiczny. Im jest on niższy, tym pokarm trawi się wolniej, co w konsekwencji prowadzi do uregulowania poziomu glukozy we krwi. Warto przy tym pamiętać, że wartości w zakresie wspomnianego indeksu mogą się zmieniać w zależności od sposobu przygotowania danego produktu. Najczęściej jego wysokość zwiększa się poprzez obróbkę termiczną, co trzeba mieć na uwadze przy układaniu jadłospisu dla osoby chorej na cukrzycę.

Jak podkreśla dietetyk Gabriela Glenszczyk, w tym zakresie zapewnia ona kompleksowe wsparcie. Przez specjalistkę wskazywane są zarówno zalecane produkty spożywcze dla osób chorujących na cukrzycę, jak i możliwości stworzenia z nich smacznych posiłków. Do najlepiej sprawdzających się w diecie dla diabetyków artykułów zaliczają się przede wszystkim te, które wyróżniają się najniższym stopniem przetworzenia. To m.in.: pełnoziarniste makarony, pieczywo razowe, warzywa przed obróbką termiczną, chudy nabiał, surowe owoce czy tłuszcze roślinne.

Dieta dla diabetyków pod okiem specjalisty – czy to konieczne?

Częstym problemem w przypadku cukrzycy jest zbyt duża masa ciała. Przy jej redukowaniu należy ograniczyć liczbę spożywanych dziennie kalorii, co dla wielu osób jest dość problematyczne. Dietetyk Gabriela Glenszczyk dokładnie oblicza takie zapotrzebowanie, kierując się zarówno swoją wiedzą i doświadczeniem, jak i wynikami podstawowych badań lekarskich konkretnego chorego. Odczytanie kluczowych parametrów po diagnostyce i ułożenie pod tym kątem jadłospisu to zadanie, które warto powierzyć specjaliście.

Jest to nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim komfortowe rozwiązanie dla osób chorujących na cukrzycę. Przy współpracy z dietetykiem Gabrielą Glenszczyk uzyskują oni możliwość bezproblemowego zmniejszenia masy ciała połączonego z poprawą wyników badań, np. morfologii. W wielu przypadkach dobrze przygotowana dieta eliminuje konieczność stosowania leczenia farmakologicznego w cukrzycy typu drugiego, co jednak należy konsultować również z lekarzem. Samą dietę w przypadku chorowania na cukrzycę zdecydowanie warto prowadzić pod okiem specjalisty – choć nie jest to konieczne, daje gwarancję spożywania posiłków pozytywnie wpływających na stan zdrowia.