Migrena to dolegliwość, która dotyka zaledwie kilkunastu procent populacji. Zazwyczaj wiąże się z silnym bólem głowy oraz innymi objawami, powodującymi chwilowe wyłączenie z normalnego funkcjonowania. Jak się okazuje, duży wpływ na częstotliwość i nasilenie ataków migreny może mieć odpowiednia dieta. Przyjrzyjmy się, co należy jeść, a czego lepiej unikać.
Dieta a migrena, czyli dieta antymigrenowa
Produkty spożywcze, których należy unikać
alkohol (szczególnie czerwone wino)
owoce cytrusowe
czekolada
kawa i inne napoje zawierające kofeinę
rośliny strączkowe
przetworzone mięso
sery pleśniowe i długodojrzewające
Zasady diety antymigrenowej
Oprócz wyeliminowania produktów mogących wyzwalać ataki migreny warto przestrzegać kilku ogólnych zasad. Dieta antymigrenowa powinna opierać się na żywności świeżej, w jak najmniejszym stopniu przetworzonej. Popularny glutaminian sodu, czyli polepszacz smaku występujący w wielu produktach spożywczych, zaliczany jest jako składnik mogący powodować migrenę. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku głodu, który również może wywołać atak. Dlatego istotną kwestią jest regularne spożywanie posiłków, szczególnie śniadań, często pomijanych przez zapracowane osoby. Co więcej, należy pamiętać o tym, aby dużo pić, gdyż odwodnienie także wpływa na występowanie migreny.