Przemęczenie, spadek nastroju, osłabiona odporność to symptomy pojawiające się podczas jesiennych i zimowych miesięcy. Często przyczyną gorszej formy są niedobory witamin i minerałów. Żeby zachować witalność, warto zadbać o odpowiednią dietę. Dowiedz się, jakich witamin i minerałów brakuje najczęściej Twojemu organizmowi jesienią i zimą oraz co zrobić, aby je uzupełnić.

Jakich witamin potrzebujemy jesienią i zimą?  

Większość z nas nie lubi okresu jesienno-zimowego. Wówczas rzadziej wychodzimy z domu, zmniejsza się nasza aktywność fizyczna, a dieta staje się uboższa w witaminy i minerały. Aby zaradzić gorszemu samopoczuciu, warto sprawdzić, jakich witamin potrzebujemy jesienią i zimą. Oto zestaw tych najważniejszych, o których najczęściej wspominają dietetycy:

Witamina C, czyli odporność 

Witamina C jest odpowiedzialna przede wszystkim za poprawne działanie układu odpornościowego, a co za tym idzie – chroniąca nas przed przeziębieniami, na które jesteśmy szczególnie narażenie podczas spadków temperatury na zewnątrz. 

Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy C? Przede wszystkim w owocach i warzywach takich jak:

  • czarna porzeczka,
  • jarmuż,
  • brukselka,
  • brokuł,
  • dzika róża, 
  • czerwona i zielona papryka. 

Jak widać, wcale nie w często polecanych w tym kontekście cytrusach jest najwięcej witaminy C. To ważna informacja, gdyż warto dbać o jej uzupełnianie przez cały rok, ponieważ nasz organizm samodzielnie jej nie wytwarza. 

Witamina D, czyli witamina słońca 

Jesienią i zimą mamy znacznie rzadszy kontakt z promieniami słonecznymi, których oddziaływanie powoduje produkcje witaminy D w naszych organizmach. Witamina słońca odpowiada – podobnie jak witamina C – za odporność, ale także za wzmacnianie naszych zębów i kości. 

Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy D? Przede wszystkim w rybach (węgorz, sardynki, śledź, łosoś, tuńczyk, makrela), ale także w innych produktach takich jak:

  • masło,
  • jaja,
  • tran,
  • mleko krowie,
  • ser żółty.

Ponadto warto korzystać z każdego słonecznego dnia i wybierać się na jesienne i zimowe spacery, aby łapać korzystne dla naszego zdrowia promienie słoneczne. 

Witamina A, czyli witamina wielofunkcyjna 

Witamina A stanowi istotny element naszego organizmu. Głównie z powodu tego, że spełnia całą masę funkcji, a m.in. wspomaga regeneracje komórek, wspiera pracę wzroku, działa ochronnie na skórę, czy chroni przed działaniem wolnych rodników. A co szczególnie ważne jesienią i zimą – wspomaga pracę układu immunologicznego. 

Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy A? Przede wszystkim w warzywach (marchew, pomidor, papryka), owocach (śliwka, brzoskwinia), rybach (makrela, łosoś wędzony) i innych produktach spożywczych takich jak:

  • margaryna,
  • ser żółty,
  • wątroba wieprzowa, 
  • jaja,
  • mleko.

W ramach ciekawostki warto dodać, że w żywności pochodzenia zwierzęcego witamina A występuje w postaci retinolu, natomiast w produktach pochodzenia roślinnego w formie karotenoidów. 

Jakich minerałów brakuje nam jesienią i zimą? 

Aby wzmocnić odporność podczas chłodnych miesięcy, warto zadbać również o uzupełnienie niezbędnych minerałów. W okresie jesienno-zimowym powinniśmy skupić się przede wszystkim na cynku, żelazie oraz selenie. 

W jakich produktach znajdziemy te minerały? 

  • Cynk występuje m.in. w rzadziej u nas jedzonych ostrygach, ale także w kiełkach pszenicy, ziarnach sezamu czy wątróbce cielęcej. 
  • Żelazo znajdziemy przede wszystkim w wątróbkach wołowych, wieprzowych oraz drobiowych. Sporo żelaza zawiera także mięso wołowe i wieprzowe, jak również jaja, nasiona dyni i słonecznika, masło oraz owoce np. śliwki, jabłka czy jagody. 
  • Naturalnymi źródłami selenu z kolei są orzechy, nasiona oraz ryby (łosoś i tuńczyk), a także jaja kurze i niektóre grzyby. Warto nadmienić, że niestety witamina C utrudnia wchłaniane się selenu, co wymaga szczególnej ostrożności przy układaniu jadłospisu. 

Trzy wymienione wyżej pierwiastki odpowiedzialne są przede wszystkim za (cynk:) wzmocnienie odporności, wspieranie pracy mózgu, przeciwdziałanie bakteriom, (selen:) wspieranie odporność i ochrona przed depresją i spadkami nastroju, (żelazo:) wsparcie regeneracji tkanek i wspomaganie układu odpornościowego.  

Na koniec warto do wszystkich wymienionych składników dodać aktywność fizyczną, która wpływa pozytywnie na stan naszego ciała i ducha. Dlatego sporty, a nawet codzienne półgodzinne spacery powinny zajmować nasz czas również jesienią i zimą – mimo niesprzyjającej pogody za oknem.