O tym, jak ważna jest zbilansowana dieta, nieustannie przypominają nam zarówno lekarze, jak i prowadzone na szeroką skalę kampanie społeczne. Jesteśmy zachęcani do picia dużych ilości wody, spożywania warzyw i owoców czy ograniczania cukrów. Są to słuszne zalecenia, które będą dla nas korzystne, warto jednak wiedzieć, co poszczególne produkty mają nam do zaoferowania. Przyjrzyjmy się zatem bliżej dobrodziejstwom płynącym z jabłek.

Jabłka a układ odpornościowy

Jabłka mają pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy. Zawierają one witaminę C, która pozwala postawić je na równi z cytrusami czy papryką pod tym względem. Mają również cynk, który w naszym organizmie odpowiada między innymi za rozwój białych krwinek. Te natomiast niszczą chorobotwórcze bakterie oraz wirusy.

Ponadto, jabłka przyczyniają się do powstawania w jelitach właściwej flory bakteryjnej. Nie wolno nam przy tym zapomnieć, że praca naszego układu immunologicznego w przeważającym stopniu zależy właśnie od pracy jelit.

Wpływ jabłek na serce

Flawonoidy, które możemy znaleźć w składzie jabłek, chronią nasz organizm przed miażdżycą. Dzięki nim nie tworzą się zakrzepy, naczynia krwionośne chronione są przed stanami zapalnymi, a ich ściany szybciej się regenerują. Sama kwercetyna, jeden z flawonoidów, uszczelnia żyły oraz tętnice.

Regularne spożywanie jabłek – jednego lub dwóch dziennie – prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu LDL w naszym organizmie. Jabłka hamują jego wchłanianie i wpływają na zwiększenie produkcji „dobrego cholesterolu” HDL w wątrobie. Tym samym zmniejsza się ryzyko zawału.

Jabłka nie powodują alergii

Jabłka są w naszym kraju znane i lubiane. Uprawiane są tu od wieków, dzięki czemu doskonale przyswajamy zawarte w nich składniki. Żywność rodzima, pochodząca od polskich producentów, takich jak należących do grupy Wilga Fruit, jest przez nasz organizm lepiej wykorzystywana niż produkty importowane, nawet jeśli są one bogatsze w składniki odżywcze. Badania potwierdzają, że nie istnieje ryzyko, aby jabłka wywołały alergię – to zazwyczaj pierwsze owoce wprowadzane do jadłospisu dzieci, przez które są dobrze tolerowane, co nie zmienia się w późniejszych latach życia.

Jabłka pozwalają zachować młodość

Największym skarbem zawartym w jabłkach jest ogromna ilość przeciwutleniaczy. Walczą one z wolnymi rodnikami, a tym samym przedłużają życie komórek i spowalniają proces starzenia.

Zachwiana równowaga między wolnymi rodnikami a zwalczającymi je antyoksydantami prowadzić może do uszkodzenia błon komórkowych, białek zawartych w DNA i enzymach. Ich skutkiem jest przyspieszone starzenie się objawiające się zmarszczkami czy pogorszeniem wzroku, choroby związane z wiekiem, takie jak choroba Alzheimera, oraz schorzenia cywilizacyjne atakujące w coraz młodszym wieku.