czas czytania: 14 min materiał partnera

Czym różni się nietolerancja od alergii pokarmowej?

alergia na gluten

Określeń tych bardzo często używa się w formie synonimów, jednak nie oznaczają one tej samej przypadłości. Bardzo często są mylone przez pacjentów, ze względu na podobny zespół objawów. Ból brzucha, wymioty i problemy skórne to tylko niektóre z nich! Czym różni się nietolerancja pokarmowa od alergii pokarmowej i czy istnieje sposób, aby sobie z nimi poradzić?

Czym jest alergia pokarmowa?

O alergii pokarmowe możemy mówić wtedy, kiedy po zjedzeniu określonego pokarmu pojawia się patologiczna reakcja organizmu, uwarunkowana mechanizmami immunologicznymi. Chcąc użyć synonimu, o wiele bardziej trafnym od nietolerancji będzie zatem nadwrażliwość pokarmowa. W całym procesie kluczową funkcje pełnią immunoglobuliny typu E. Głównym mediatorem, który odpowiada za wystąpienie reakcji alergicznej jest histamina. Po spożyciu pokarmu wywołującego reakcjęalergiczną mogą pojawić się wzdęcia, zaparcia, biegunka, nudności oraz wymioty. Intensywność objawów zależy w dużej mierze od ilości alergenu. Niekiedy może dochodzić do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. Jest on nagłą i silną reakcją alergiczną, która może powodować nawet śmierć! U osoby uczulonej najczęściej dochodzi do szybkiego powstawania opuchlizny i tym samym blokowania układu oddechowego. Najczęstszymi winowajcami są produkty takie jak: mleko i nabiał (w szczególności krowie), jaja, ryby i owoce morza, soja, pszenica, orzeszki ziemne, orzechy, nasiona.

Czy nietolerancja pokarmowa jest tym samym?

Nietolerancja pokarmowa jest natomiast reakcją nieimmunologiczną. Oznacza to, że w jej mechanizm nie są zaangażowane przeciwciała IgE, a objawy wywołują przede wszystkim czynniki enzymatyczne, toksyczne, farmakologiczne, metaboliczne lub mechanizm idiosynkrazji. Występowanie nietolerancji nie jest do końca poznane i nadal wiele procesów stanowi zagadkę dla współczesnej medycyny. Największy odsetek produktów wywołujących te przypadłość to mleko i produkty mleczne (laktoza) oraz niektóre zboża (gluten). Niepokojące objawy w postaci wzdęć, bólu brzucha, biegunki i wymiotów mogą wystąpić również po spożyciu owoców zawierających  nadmiar fruktozy oraz sorbitolu.

Jak radzić sobie z alergią i nietolerancją?

Najlepszy sposobem jest oczywiście wykluczanie pokarmów, które wywołują niepokojące objawy. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób, w których może wystąpić wstrząs anafilaktyczny. Nawet niewielka ilość alergenu często prowadzi do wystąpienia reakcji. Polskie prawo nakazuje producentom żywności umieszczać informacje o alergenach nie tylko dodawanych do produktów spożywczych, ale też tych, które były stosowane w obrębie jednej linii produkcyjnej. W celu zdiagnozowania alergii lub nietolerancji można udać się do Centrum Zdrowia PANACEUM, którego siedziba mieści się w Warszawie.