Zdrowa i zbilansowana dieta to istotny czynnik wpływający na nasze zdrowie. Niewłaściwe odżywianie może stanowić powód niskiej odporności czy złego samopoczucia. W takich przypadkach warto zwrócić się o pomoc do dietetyka, który pomoże nam odkryć przyczynę zmienić nasze nawyki żywieniowe poprzez zaplanowanie jadłospisu dopasowanego do naszego organizmu i stanu zdrowia.

Kiedy udać się do dietetyka?

Nasz sposób żywienia powinien być ściśle dopasowany do predyspozycji naszego organizmu, stanu zdrowia oraz trybu życia. Osoby spędzające większość dnia za biurkiem powinny ograniczyć tłuszcze oraz cukry, a także zadbać o aktywność fizyczną w czasie wolnym. Natomiast osoby aktywne muszą pamiętać o pożywnych posiłkach, które dostarcza im wystarczająca ilość energii. I tak dalej – sposób, w jaki żyjemy, warunkuje to, jak oraz co powinniśmy jeść.

Każdy z nas powinien zatem znaleźć dietę odpowiednią dla siebie. Możemy oczywiście inspirować się licznymi propozycjami z Internetu czy kolorowych magazynów, ale pamiętajmy, aby sprawdzić, czy znajdują one zastosowanie w naszym konkretnym przypadku. Najlepszym rozwiązaniem zawsze będzie konsultacja dietetyczna z lekarzem takim jak dr Irena Dawidiuk z Centrum Futura.

Nie potrzebujemy szczególnego powodu, by udać się do dietetyka – wystarczy nasza chęć zmiany żywienia na zdrowsze, ale wskazaniem do takiej wizyty będzie obniżona odporność, nawracające przeziębienia, migreny oraz złe samopoczucie. Właściwej diety wymagają też liczne choroby, między innymi:

  • zespół jelita wrażliwego,
  • cukrzyca,
  • alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • nowotwory.

Z dietetykiem powinny spotykać się osoby cierpiące na schorzenia neurologiczne, choroby nerek, a także astmę. Właściwe odżywianie to również istotny element walki z otyłością.

Wizyta u dietetyka

Pomoc z zakresu dietetyki klinicznej obejmuje cztery elementy. Pierwszym jest ocena stanu odżywienia, drugim – diagnostyka, czyli ustalenie przyczyn odchyleń. Na tej podstawie dietetyk wraz z pacjentem ustala cele oraz możliwości działań dietetycznych, co prowadzi do układania jadłospisu dopasowanego indywidualnie do pacjenta.

Przed pierwszą wizytą warto wykonać badania, które umożliwią dietetykowi szybsze postawienie diagnozy. Powinniśmy wykonać między innymi pełną morfologię krwi, próby wątrobowe, zbadać poziom kreatyniny i kwasu moczowego oraz elektrolitów. Możemy wykonać ponadto testy na alergie i nietolerancje pokarmowe. Testy nutriogenomiczne pozwolą natomiast określić uwarunkowane genetycznie predyspozycje czy nietolerancje.

Pierwsza konsultacja dietetyczna powinna obejmować szczegółowy wywiad dotyczący stanu zdrowia, w tym też wywiad dietetyczny. Lekarz wykona też podstawowe badania, w tym pomiar wagi oraz ciśnienia tętniczego, a także oceni stan naszej skóry, postawy, języka i uzębienia.