Tajemnica włoskiej pizzy nie jest zarezerwowana jedynie dla mieszkańców słonecznej Italii. Okazuje się, że można zachować wyjątkowy smak i konsystencję, mieszkając i pracując w Polsce. Ważne są jednak takie kwestie, jak odpowiednie doświadczenie, talent i pasja, którymi zdecydowanie może się pochwalić załoga Pizzerii Roma. Przyjrzyjmy się zatem ich tajnikom przygotowywania pizz.

Historia pizzy

Choć na ogół myślimy, że pizza pochodzi z Włoch, nie jest to do końca prawda. Mieszkańcy Italii mocno ją wypromowali na świecie, ale już w starożytnej Grecji znane były potrawy przypominające pizzę. Hellenowie przyrządzali zapiekane ciasto i podawali je z oliwą i ziołami. W Egipcie wypiekano ziołowe placki podczas obchodów świąt. Niektóre podania sugerują, że nawet w starożytnym Babilonie znano pewną formę pizzy. Do Rzymu trafiła dopiero w VI wieku naszej ery, gdzie na początku była raczej przeznaczona dla niższych warstw społecznych. Dopiero kilkaset lat później, gdy do Europy sprowadzono pomidory, zamożna społeczność pokochała pizzę. Mimo że danie produkowane jest na całym świecie, to jednak włoskie receptury są uważane za najlepsze – nie bez powodu.

Jak się okazuje, włoską pizzę można robić także w Polsce.

Sztandarowym przykładem jest Pizzeria Roma mająca dwa lokale w Białej Podlaskiej. Prowadzi je trójka właścicieli: Zofia i Grzegorz Gensina oraz Joanna Michalczyk. Pizza podawana w restauracji jest wykonywana z najlepszej jakości produktów, sprowadzanych prosto z Włoch. Próżno szukać tu mrożonych ciast czy sklepowych składników – załoga Pizzerii Roma codziennie rano przygotowuje świeże ciasto i piecze na zamówienie klienta. Dodatki to świeże zioła i przyprawy – między innymi bazylia, oregano, tymianek i oliwa – dzięki którym produkt końcowy ma niesamowity aromat. Pizzeria może pochwalić się też dużą ilością kombinacji – ich pizza przyrządzana jest na siedemdziesiąt różnych sposobów!

Restauracja oferuje też inne potrawy.

Oferta Pizzerii Roma jest w stanie zadowolić każdego klienta. Nie wszyscy mają ochotę akurat na pizzę, tak więc załoga może przygotować gościom, którzy preferują lekkie dania, sałatki, fanom kuchni meksykańskiej – tortillę lub quesadillę, a smakoszom fast-foodów – hamburgery i frytki. Na tym oczywiście asortyment potraw się nie kończy. W menu restauracji znajdziemy także naleśniki francuskie, najlepsze dania kuchni polskiej, makarony i zupy. Na rozbudzenie lub dla smaku oferta uzupełniona jest o włoską kawę Segafredo. Łącznie pizzeria ma aż 136 pozycji w swoim menu. Na życzenie klienta dostawcy dowiozą potrawę do dowolnego miejsca na terenie miasta.