Spośród wielu przysmaków spoza granic kraju to właśnie dania rodem z Turcji cieszą się w Polsce ogromnym zainteresowaniem konsumentów. Najczęściej wybierany jest oczywiście kebab – kojarzy się on z przygotowaną w krótkim czasie potrawą składającą się z bułki, warzyw oraz mięsa. To właśnie ostatni z wymienionych produktów jest w tym wypadku kluczowy. Wysoką jego jakość gwarantuje dostawca Maide Zakład Produkcyjny.

Kebab – z jakiego mięsa powstaje?

Obecnie w Polsce pod nazwą kebab sprzedawanych jest wiele różniących się od siebie nierzadko potraw. Najczęściej jednak jest to wspomniane połączenie chrupiącej bułki z warzywami, sosem i mięsem. Ostatni z produktów w restauracjach przygotowywany jest poprzez skrawanie go po uprzednim upieczeniu na pionowym rożnie. Aby umieścić na nim mięso, należy je uformować w spory, jednolity kawałek. Niekiedy waży on nawet 30 kilogramów. W ofercie firmy Maide znajdują się różnego rodzaju mięsa na kebab – jak informuje jej pracownik, są to: doprawiony kurczak, wołowina lub jagnięcina.

Kwestia aromatycznych dodatków jest w tym wypadku kluczowa. Dania kuchni tureckiej słyną bowiem z intensywnych smaków. Mięso powinno być wysokiej jakości – tradycyjnym wyborem jest wspomniana jagnięcina. Istnieje jednak kilkanaście wariacji popularnej potrawy określanej jako kebab. Jedną z nich jest wersja charakterystyczna dla miasta Adana, gdzie mięso nabijane jest na specjalny szpikulec, a po opieczeniu podawane w formie długiego kawałka na chrupiącym pieczywie. Również i tak przygotowany składnik można znaleźć w ofercie firmy Maide.

Nie tylko kebab, czyli typowe dania kuchni tureckiej

Jedną z ciekawszych propozycji potraw charakterystycznych dla Turcji jest cevapcici. To kotleciki podawane z różnego rodzaju sosami, ryżem i warzywami. Do ich przygotowania wykorzystuje się mięso mieszane. Gotowe danie tego typu można zakupić w ilościach hurtowych w firmie Maide. Alternatywnym wariantem jest falafel, czyli mające podobny do cevapcici kształt kotlety z ciecierzycy. To kolejne z typowych dań kuchni tureckiej. Restauracje specjalizujące się w ich serwowaniu zazwyczaj przygotowują też potrawy z kurczakiem.

Taki gatunek mięsa już po obróbce można również zamówić w Maide. Asortyment obejmuje wiele produktów, które można dostosować do tradycyjnych tureckich przepisów. Ich podstawą jest przeważnie właśnie dobrze doprawione mięso, które w przypadku polskich restauracji serwujących takie potrawy powinno pochodzić od sprawdzonego dostawcy. Jest nim Maide Zakład Produkcyjny współpracujący z wieloma firmami zarówno polskimi, jak i tureckimi.