Jedzenie ryb może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych. A w szczególności tych o białym miąższu, które charakteryzują się mniejszą zawartością tłuszczu niż jakiekolwiek inne źródło białka zwierzęcego. Dlaczego jeszcze warto jeść ryby? Tego dowiemy się w poniższym artykule, a także zapoznamy się z ofertą Smażalni Fregata z Gdyni. Miłej lektury!

Źródło kwasów tłuszczowych omega-3

Ryby bogate są w tzw. dobre tłuszcze, czyli kwasy tłuszczowe omega-3, które są kluczowe dla optymalnego funkcjonowania całego organizmu. Co więcej, są one silnie powiązane ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób. Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę w regulacji krzepnięcia krwi i zwężania naczyń. Z racji tego, że ludzki organizm nie jest w stanie wytwarzać znacznych ilości niezbędnych składników odżywczych – zdecydowanie warto włączyć ryby do jadłospisu. Przepyszne dania rybne przyrządza Smażalnia Ryb Fregata w Gdyni. Restauracja oferuje takie gatunki jak: dorsz, flądra, sandacz, łosoś, czy halibut. Co ważne, ryby pochodzą od zaufanych rybaków, a podczas obróbki zostają starannie wyfiletowane.

Bogate w pełnowartościowe białko i witaminy

Kolejnym powodem, dla którego warto spożywać ryby, jest zawarte w nich pełnowartościowe białko – czyli takie, które posiada wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy. Ponadto ryby to także źródło cennych witamin. A mianowicie A oraz D. Są one niezwykle ważne dla naszego organizmu. Witamina A korzystnie wpływa m.in. na wzrost i regenerację komórek, a także działa ochronnie na błony śluzowe i skórę. Witamina D z kolei jest doskonałym regulatorem gospodarki wapniowo-fosforanowej. Dlatego też nie ma wątpliwości, że powinniśmy jeść jak najwięcej ryb. Mogą być to dania pod różnymi postaciami – zarówno świeże ryby, jak i zapiekane. W menu Smażalni Ryb Fregata w Gdyni, oprócz klasycznych potraw rybnych, znajdziemy m.in. fishburgery, czy zupy rybne. Oferta restauracji jest na tyle rozbudowana, że z pewnością każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Kucharze pracujący we Fregacie to profesjonaliści z ponad 20-letnim stażem, którzy doskonale znają się na przyrządzaniu potraw rybnych. Możemy mieć zatem pewność, że każde danie przygotowywane jest z ogromną starannością.

Nie da się ukryć, że ryby są bardzo ważnym elementem zdrowej diety. Stanowią bowiem główne źródło zdrowych tłuszczów omega-3, a także są bogate w inne składniki odżywcze, takie jak witamina A i D. Co więcej, istnieje wiele dowodów na to, że jedzenie ryb zmniejsza ryzyko powstawania wielu chorób, a także poprawia czynność naczyń krwionośnych.