Szpinak z pewnością można uznać za warzywo, do którego smaku trzeba po prostu dojrzeć. Okazuje się bowiem, że roślina ta charakteryzuje się nie tylko ogromną uniwersalnością kulinarnego zastosowania, ale także stanowi doskonałe źródło witamin oraz najważniejszych mikroelementów. Ogromna popularność szpinaku wynika także z łatwości i szybkości przyrządzania. Z jakimi konkretnie informacjami na jego temat warto się zatem zapoznać?

Co wyróżnia szpinak?


Przez znawców z branży kulinarnej smak szpinaku określany jest jako przyjemny oraz lekko kwaskowaty. Sprawia to, że komponuje się on z wieloma rodzajami potraw. Szpinak wyjątkowo dobrze współgra z różnego rodzaju makaronami oraz z delikatnym mięsem drobiowym. Poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi, warzywo to wyróżnia się także ciekawymi właściwościami odżywczymi. Mowa tutaj przede wszystkim o wyjątkowo dużej zawartości białka, a także o obecności niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka magnezu i fosforu.

W liściach szpinaku wszyscy zainteresowani odnajdą także witaminy A, E oraz witaminę C. Warzywo to kojarzone jest z wysoką zawartością żelaza. Oczywiście nie jest to niezgodne z prawdą. Niemniej jednak, biorąc pod uwagę sposób związania chemicznego tego pierwiastka, nie jest on wchłaniany przez organizm w takich ilościach, jak powszechnie się sądzi. Atutem szpinaku jest niski koszt produkcji i dostępność niemal przez cały rok. Najczęściej spotyka się go pod postacią świeżą oraz mrożoną. Która z dostępnych wersji jest lepsza?

Świeży czy mrożony?


Szpinak należy do grupy warzyw, które nawet podczas głębokiego mrożenia, nie tracą swoich cennych wartości odżywczych. Zakupione w takiej wersji warzywo stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na codzienne zakupu na targu. W razie chęci spożycia wystarczy wyjąć szpinak z zamrażarki i przyrządzić w taki sposób, na jaki ma się ochotę. Warto jednak wiedzieć, iż proces mrożenia ma jednak wpływ na aromat. Rozmrożony szpinak, choć niewątpliwie będzie smaczny, to nie nada jednak daniu specjalnie wykwintnego zapachu. Dlatego też smakosze, którym zależy na podkreślenie tego aspektu potrawy, powinni zdecydować się na szpinak świeży.

Aby mieć pewność, że zakupiony produkt będzie charakteryzował się najwyższą możliwą jakością, warto zwrócić uwagę na propozycję przygotowaną przez Hurtownię Warzyw i Owoców LUBCZYK. To właśnie tutaj wszyscy klienci mogą liczyć nie tylko na bogatą ofertę asortymentową, ale także na bardzo atrakcyjne ceny. Jako swoistego rodzaju ciekawostkę można potraktować fakt, że liście świeżego szpinaku mają również właściwości lecznicze. Zawarta w nich luteina ogranicza procesy starzenia się wzroku. Szpinak bywa także wykorzystywany w profilaktyce przeciwnowotworowej.