Catering jest stosunkowo młodą usługą gastronomiczną, lecz już zdążył zaskarbić sobie sympatię przedsiębiorców. Za granicą większość firm korzysta z możliwości zamówienia posiłków dla swoich pracowników i trend ten coraz bardziej widoczny jest również w naszym kraju. W jakich sytuacjach warto skorzystać z cateringu? Jakie korzyści się z tym wiążą?

Obiady dla pracowników

Pragniemy brać z życia pełnymi garściami. Na wiele spraw patrzymy inaczej niż nasi rodzice czy dziadkowie. Szukając pracy, oczekujemy już nie tylko godnej zapłaty, ale też możliwości rozwoju i dodatkowych benefitów. Doskonale wiedzą o tym przedsiębiorcy, którzy starają się zaoferować podwładnym jak najlepsze warunki pracy, które wyróżnią ich firmę na tle konkurencji.

Pakiet medyczny i karta na siłownię to dziś standard, ale tylko najlepsze przedsiębiorstwa zapewniają swoim pracownikom ciepły posiłek w pracy. Nie trzeba przy tym dysponować firmową kuchnią czy stołówką. Firma cateringowa zapewni kompleksową organizację takiego posiłku – od przygotowania menu i dostarczenie ciepłych dań aż po udostępnienie naczyń i sztućców.

Obsługa szkoleń

Szkolenia i konferencje są nieodłączną częścią życia każdej korporacji. Często nie odbywają się one w siedzibie firmy, ale w hotelach lub na salach konferencyjnych. Pracownicy spędzają wówczas kilka godzin poza biurem, warto więc zadbać o to, by ten czas im jakoś uatrakcyjnić. Przyswajanie nowych umiejętności z pustym żołądkiem to żadna przyjemność, dlatego też należy pomyśleć o zorganizowaniu przynajmniej dwóch przerw, w czasie których personel będzie mógł się posilić.

Jak radzi przedstawiciel z firmy Catering Toruń – pierwsza przerwa powinna być przerwą kawową. Kubek aromatycznej kawy lub herbaty doda załodze energii niezbędnej do nauki, a kawałek wyśmienitego ciasta osłodzi trudy dnia. W porze lunchowej warto zaserwować pracownikom lekkie i pożywne przekąski. Powierzając to zadanie w ręce sprawdzonej firmy gastronomicznej, możemy być pewni, że szkolenie zostanie dobrze zapamiętane przez personel.

Dostarczanie posiłków na tereny budowy

Niektórzy przedsiębiorcy np. firmy budowlane mają obowiązek zapewnienia ciepłego posiłku pracownikom, którzy wykonują czynności zawodowe na otwartej przestrzeni w czasie zimy. Regulują to przepisy prawne. Część pracodawców stara się wypełnić ten obowiązek, kupując załodze dania typu instant. Niestety nie zawsze istnieje możliwość, by przyrządzić je zgodnie z instrukcją. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług firmy cateringowej, która dowiezie gorące posiłki na teren budowy. Będą to dania smacznie i pełnowartościowe, co z pewnością zadowoli personel bardziej niż zupka z proszku lub pulpety ze słoika.