Wszyscy wiemy, że polskie owoce i warzywa to samo zdrowie. Zawierają bowiem pełen zestaw witamin i składników mineralnych. Są bogate w witaminy: C, A, E, K, B oraz kwas foliowy, potas, magnez, cynk, żelazo oraz mikroelementy. Najkorzystniej jest spożywać owoce i warzywa surowe, gdyż w procesie obróbki, tracą wiele ze swoich cennych składników.

 

Owoce i warzywa podstawą diety.

Owoce i warzywa ze względu na bogactwo witamin i minerałów są podstawą codziennej diety. Wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najlepiej spożywać je na surowo lub w postaci soków, przetworów lub gotowane i mrożone. Mamy obecnie sezon na polskie owoce i warzywa, więc warto korzystać i dodawać je do potraw. Znakomicie sprawdzą się w sałatkach, surówkach i deserach. Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy codzienne spożywać 400 gramów owoców i warzyw na osobę, ale większość Europejczyków nie przestrzega tej normy, co przekłada się na słabą odporność organizmu.

Spożywanie owoców i warzyw przez dzieci.

Codziennego spożywania owoców i warzyw powinniśmy uczyć się od dziecka. Jako rodzice mamy obowiązek dopilnowania, by nasze pociechy zamiast słodkich batoników czy niezdrowych chipsów jadły owoce. Warto zamienić sztucznie barwione napoje gazowane, na sok owocowy. Ukształtujmy wśród dzieci trwały nawyk spożywania owoców i warzyw. Możemy przygotowywać smacznie desery z polskich owoców, a do posiłku podawać sok owocowo- warzywny. Wpajajmy dzieciom, że soczyste owoce są znacznie zdrowsze niż nadmiar czekolady. Pamiętajmy, żeby w szkolnym plecaku codziennie znajdowało się przynajmniej jedno jabłko. Zależy nam, by nasze dzieci zdrowo się rozwijały.

Polskie sady.

W polskich sadach mamy jabłka, gruszki, porzeczki, aronię, borówki i inne owoce, które dostarczają do hurtowni swoje produkty. Wytwarzają też naturalny sok owocowy, metodą tłoczenia, do którego produkcji, używają owoców z własnego gospodarstwa jak np. Spółdzielcza Grupa Producentów Owoców „Szeliga” w Żurawicy. Jeśli więc brakuje nam czasu na spożywanie dziennej normy owoców i warzyw, możemy zasilić organizm, naturalnym sokiem owocowym bez konserwantów i ulepszaczy. Będziemy mieli pewność, że nasz organizm otrzymuje odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Witaminy i minerały są naturalnym lekiem dla naszego organizmu. Jeśli wzmocnimy układ immunologiczny, nie będziemy obawiać się wirusów, które sprzyjają jesiennej porze roku.