W polskiej kuchni z łatwością można odnaleźć wiele wyśmienitych dań, których bazą jest mięso za szczególnym uwzględnieniem drobiu. To właśnie dzięki wyjątkowym właściwościom mięsa z kurczaka, kaczki, gęsi lub perliczki, każdy przygotowany posiłek może zyskać absolutnie wyjątkowego charakteru. Aby tak się stało, zdecydowanie najwięcej uwagi poświęcić trzeba jakości produktu, co jak się okazuje, nie jest wcale tak proste. Co zatem warto wiedzieć na ten temat?

Mięso drobiowe – skąd biorą się właściwości smakowe?

Drób w zasadzie od zawsze cieszy się największym zainteresowaniem ze strony klientów. Taki stan rzeczy nie bierze się oczywiście znikąd. Mięso drobiowe słynie ze swojej delikatności, łatwości w przygotowaniu oraz z tego, że idealnie łączy się z innymi smakami. Jednakże każdy, kto kiedykolwiek miał możliwość spróbowania drobiu pochodzącego z małej hodowli i tego, pochodzącego z marketu wielkopowierzchniowego, na pewno odczuł mniejszą lub większą różnicę w smaku. Skąd ona się bierze? Głównym czynnikiem, który bezpośrednio wpływa na właściwości smakowe mięsa drobiowego, jest sam proces hodowli.

Jeżeli zapewni się zwierzętom odpowiedni proces rozwoju i będzie unikało się karmienia paszą mającą na celu przyspieszenie wzrostu, to można być pewnym, że potrawa zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Specjaliści zajmujący się badaniem tego problemu podkreślają również, że na smak mięsa wpływa również stres odczuwany przez zwierzęta zgromadzone w ciasnych hodowlach. Gdzie zatem szukać mięsa charakteryzującego się najwyższą jakością?

Ubojnie – co wyróżnia te najlepsze?

Znalezienie dostawcy mięsa drobiowego, który każdorazowo jest w stanie zagwarantować nam najwyższą możliwą do osiągnięcia jakość, stanowi klucz do sukcesu zarówno jeżeli chodzi o przygotowywanie posiłków w domu, jak i na większą skalę np. w restauracji. Zdecydowanie warto zawrócić uwagę na posiadane certyfikaty, a w szczególności na certyfikat HACCP, który stanowi gwarancję tego, iż ze zdrowotnego punktu widzenia mamy do czynienia z produktami całkowicie bezpiecznymi. Ogromną zaletą nawiązania stałej współpracy z wyróżniającymi się na runku usługowym ubojniami drobiu takimi jak Prus Ubojnia drobiu Tomasz Prus niesie ze sobą wiele korzyści.

Wystarczy spojrzeć na niezwykle rozbudowaną ofertę produktową, w której wszyscy zainteresowani znajdą m.in. kurczaka świeżego, piersi, nogi, skrzydełka, a także podroby. Mięso drobiowe przygotować można na nieskończenie wiele sposobów. Od czasu do czasu zdecydowanie warto zaskoczyć swoich gości wyjątkową potrawą.