Dobrej jakości mięso wołowe stanowi podstawę przy przyrządzaniu gulaszu, tataru oraz wielu innych dań. Niestety, często zdarza się, iż kupione przez nas mięso w trakcie przygotowywania okazuje się nieświeże. Wołowina jest jednym z najzdrowszych mięs, więc przy zakupie warto zwrócić uwagę na jej pochodzenie i świeżość. Mając to na uwadze, postaw zakup wysokiej jakości mięsa w Ubojni Starowiskitki. Dowiedz się, jak rozpoznać świeżą wołowinę!

Świeża wołowina? Zwróć uwagę na kolor i zapach!

Świeża wołowina powinna mieć kolor krwiście czerwony. Pod wpływem tlenu mięso może zmienić się na ciemnoczerwone, jednak nie powinno to wpływać na walory smakowe. Jeśli zauważysz, że wołowina jest bardziej brązowa niż czerwona, oznacza to, iż jest nieświeża. Jak zaznacza ekspert z firmy Ubojnia Starowiskitki:

Mięso pakowane próżniowo może mieć ciemny kolor, gdyż jest to wynikiem naturalnego procesu utleniania. Po otwarciu opakowania i wystawieniu na działanie tlenu, mięso po kilku minutach wraca do jasno czerwonego koloru.

Również łój wołowy powinien mieć określony kolor – najlepiej kremowy. Jeśli jednak łój jest ciemny, masz prawo podejrzewać, że mięso pochodzi od starszego bydła. Kolor tłuszczu nie zmienia się nawet podczas sezonowania – dojrzewania mięsa pociętego na kawałki i zapakowanego próżniowo.Oprócz koloru warto zwrócić uwagę na zapach mięsa. Niezależnie od tego, czy jest to wołowina, wieprzowina czy też drób, świeże mięso ma ledwo wyczuwalny lub żaden zapach. Jeżeli czujesz silniejszą woń, szczególnie “kwaśną”, możesz mieć pewność, iż mięso nie jest pierwszej świeżości.

Struktura świeżego mięsa wołowego

Charakterystyczna jest również struktura świeżej wołowiny – powinna być jędrna i lekko błyszcząca. Świeże mięso wołowe jest nieco twarde, po ściśnięciu powinno się lekko rozpadać, a po chwili wracać do swojego pierwotnego stanu. Jeśli ślady nacisku pozostają na wołowinie przez dłuższy czas, oznacza to, że nie jest najświeższa. Podobnie możemy sądzić w sytuacji, gdy po naciśnięciu na nią wydobywa się z niej sok.

Zakup mięsa bezpośrednio od producenta to gwarancja świeżości. W przeciwieństwie do dystrybutorów pośrednich, Ubojnia Starowiskitki ma własną hodowlę i procedury procesu produkcyjnego, zaczynając od uboju i selekcji, a kończąc na własnej obróbce mięsa. W jej ofercie znajdziemy sprzedaż mięsa wołowego, ale także wieprzowego i baraniego. Ponadto ów hurtownia mięsa zajmuje się skupem krów, byków, jagniąt oraz owiec. Podczas przetwórstwa nie są stosowane żadne konserwanty ani chemikalia, co pozwala na zachowanie wysokiej jakości mięsa.