Makaron jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w polskich domach artykułów spożywczych. Stanowi podstawę dań głównych, ale nierzadko również potraw na słodko. Warto przy jego zakupie dowiedzieć się nieco więcej o konkretnym produkcie i wybrać ten, który będzie najzdrowszy. Jaki więc właściwie powinien być makaron, który dostarczy naszemu organizmowi cennych składników odżywczych zamiast tych niechcianych?

Czy makaron z mąki jest zdrowy?

Mąka pszenna przez wiele osób eliminowana jest z diety ze względu na jej rzekomą szkodliwość. Głównym powodem wątpliwości jest w tym wypadku zawartość glutenu. Należy jednak pamiętać, że składnik ten jest niepożądany dla tej części populacji, która choruje na celiakię czy ma alergię na pszenicę. Dla osób w pełni zdrowych mąka i przygotowane z niej produkty są ważną częścią pełnowartościowej diety. Jednym z takich artykułów spożywczych jest makaron. Dobrym wyborem będzie ten, który wytwarzany jest ze świeżej mąki z rolnictwa ekologicznego – tak przygotowywane są zdrowe makarony firmy Niro.

W ten sposób zachowywane są wszystkie kluczowe składniki odżywcze, które następnie dostarczamy do naszego organizmu wraz ze spożyciem takiego makaronu. Mąka powinna być jednak przygotowana również z odpowiedniej pszenicy. Warto postawić na orkisz, samopszę i płaskurkę. To gatunki, które są zdrowszymi odmianami popularnego zboża. Wynika to z podwyższonej zawartości dobrze przyswajalnego przez człowieka białka, a także sporej ilości aminokwasów – również tych, których nasz organizm nie produkuje. Makaron z mąki może być zatem zdrowy. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy jego wyborze?

Czy zdrowy makaron nada się dla dzieci oraz wegan?

Wybierając makaron bio, stawiamy na produkt pełnowartościowy. Wielu wegan unika jednak tego typu artykułów spożywczych – głównie ze względu na obecność w ich składzie jaj. Zdrowe makarony ich jednak nie zawierają, podobnie zresztą jak soli. Uwagę należy zwrócić za to na wysoką zawartość błonnika i wspomnianego już białka o bardzo dobrej przyswajalności. Taki produkt zdecydowanie nadaje się zatem do spożycia przez wegan, ale i dzieci. W ofercie najlepszych producentów bio makaronów znajdziemy je w kilku wariantach – różniących się nie tylko typem mąki w składzie, ale i np. kształtem.

Interesującą pozycją są makarony z dodatkami w postaci warzyw ekologicznych. Nie tylko dostarczają one dodatkowych, cennych składników odżywczych do produktu, ale mają też wpływ na jego kolor. Zdrowe makarony są dostępne w najpopularniejszych wariantach, czyli np. w formie nitek, wstążek czy łazanek. Często wybierane są też kształty określane jako penne, świderki oraz jeżyki. Ekologiczny produkt jest zatem cennym źródłem wartościowych składników, a dzięki dostępności wielu jego wariantów możemy w pełni dopasować go do swoich potrzeb.