Herbata mrożona wcale nie musi być przesłodzonym napojem z plastikowej butelki. Możesz samodzielnie zrobić ją w domu – na różne sposoby i o różnych smakach. Poznaj przepis na klasyczną ice tea. Sprawdź, jak zrobić zdrową matcha latte. Jeśli poszukujesz pomysłu na orzeźwiający napój na lato, a masz już dość kawy, koniecznie przeczytaj nasz artykuł i wypróbuj te przepisy.

Jak najlepiej zrobić mrożoną herbatę?

Mrożona herbata to świetna alternatywa dla kawy na zimno. Może być równie słodka i deserowa, zawierać równie dużo kofeiny, a przypadnie do gustu i tym z nas, którzy są znacznie mniej „kawowi”. W swoim klasycznym wydaniu jest również dużo bardziej orzeźwiająca i możemy podawać ją dzieciom.

Herbata mrożona może być przygotowana na różne sposoby. Wszystko zależy od tego, jak szybko chcemy mieć ją gotową, jaką herbatę mamy do dyspozycji i jaki efekt chcemy osiągnąć. Do zrobienia większości z nich nadadzą się herbaty w torebkach, ale dobry sklep z herbatą to miejsce, do którego warto się udać, jeśli zależy nam na szczególnie wyrazistych smakach.

Przygotowując mrożoną herbatę, zawsze upewnijmy się, że powstały napar jest bardzo mocny, dzięki temu jego smak nie zagubi się po dodaniu cukru, lodu i innych dodatków. Jeśli mamy więcej czasu i dobrą herbatę w liściach, możemy pokusić się o zrobienie jej w wersji cold brew, to znaczy zalać ją zimną wodą i odstawić na całą noc.

Mrożona herbata – przepisy na domową ice tea

Klasyczna mrożona herbata

Składniki na 4 porcje:

  • 1 litr wody
  • 2 saszetki czarnej herbaty
  • sok z 1 cytryny
  • 6 łyżeczek cukru
  • plasterki cytryny i limonki
  • kostki lodu

Jak zrobić mrożoną herbatę w klasycznym wydaniu?

  1. Zaparz herbatę w małej ilości wrzątku. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  2. Dolej zimną wodę i sok z cytryny.
  3. Podawaj z lodem i plasterkami owoców.

Mrożona zielona herbata

Składniki:

  • 4 torebki zielonej herbaty
  • 3/4 szklanki cukru (lub nieco więcej)
  • 1 duża cytryna
  • 1 limonka
  • 3-4 gałązki świeżej mięty
  • 3 litry wody

Przygotowanie:

  1. Wsyp cukier do garnuszka, zalej szklanką wody i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, do powstania syropu. Odstaw do ochłodzenia.
  2. Zaparz bardzo mocną herbatę w niewielkiej ilości wrzątku.
  3. Herbatę zalej zimną wodą. Dodaj syrop cukrowy i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj plasterki owoców i miętę.
  5. Mrożona zielona herbata może być podawana w schłodzonych szklankach.

Matcha latte na zimno

Składniki na matcha latte dla jednej osoby:

  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • filiżanka ciepłej wody
  • łyżeczka syropu klonowego
  • 3/4 filiżanki zimnego mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki lodu
  • blender

Przepis na mrożoną herbatę matcha:

  1. Wsyp herbatę do ciepłej wody. Dodaj syrop. Dokładnie wymieszaj.
  2. Mleko i herbatę zblenduj razem z kostkami lodu.
  3. Do wysokiej szklanki wrzuć jeszcze kilka kostek lodu, wlej do niej herbatę.

Mrożona bawarka

Składniki:

  • 1 litr mocnej czarnej herbaty
  • 250 g słodzonego skondensowanego mleka
  • lód

Przygotowanie:

  1. Zaparz litr bardzo mocnej, czarnej herbaty. Możesz też zaparzyć herbatę w niewielkiej ilości wrzątku, po czym dolać zimnej wody.
  2. Wymieszaj herbatę z mlekiem skondensowanym. Jeśli go nie lubisz, posłodź gorącą herbatę i dolej zamiast niego zwykłego mleka.
  3. Podawaj z lodem.