Nie od dziś wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego też wykorzystywany jest w kuchni każdego z nas, w restauracjach oraz zakładach zajmujących się produkcją żywności. Różnego rodzaju tłuszcze mogą służyć nie tylko do samego przygotowywania dań, ale również do ich obróbki cieplnej. Przedsiębiorstwo Vandemoortele Polska, którego siedziba znajduje się w Łodzi, zajmuje się produkcją i dystrybucją tłuszczów kulinarnych. Poznajmy zatem ofertę firmy!

Oleje dla gastronomii oraz tłuszcze i margaryny cukiernicze

Przedsiębiorstwo Vandemoortele od ponad 100 lat zajmuje się produkcją wysokiej jakości olejów i tłuszczów. Produkty firmy tworzone są z myślą o dużych zakładach produkujących żywność, rzemieślniczych piekarniach, restauracjach, a także indywidualnych klientach. W ofercie dostępne są m.in frytury, czyli tłuszcze jadalne charakteryzujące się odpornością na działanie wysokiej temperatury. Frytury przeznaczone są przede wszystkim do smażenia wyrobów cukierniczych, takich jak pączki i faworki oraz frytek. W asortymencie znajdują się także mieszanki olejów oraz margaryny cukiernicze.

Co ciekawe Vandemoortele Polska oprócz olejów i tłuszczów dla gastronomii produkuje także różnego rodzaju sosy, których główną bazę stanowią oleje roślinne będące głównym nośnikiem smaku. Dzięki zawartości wysokiej jakości olejów roślinnych sosy te są stabilne, co objawia się m.in. tym, że nie spływają one z przygotowanych wcześniej kanapek. Ponadto sosy bazujące na olejach są po otwarciu bezpieczniejsze z punktu widzenia mikrobiologii produktu niż sosy bazujące na większej ilości wody.

Cechy olejów i tłuszczów od Vandemoortele

Vandemoortele Polska podczas produkcji olejów i tłuszczów kulinarnych uwzględnia wszelkie normy oraz aktualne trendy żywieniowe związane m.in. ze spożywaniem kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, a także redukcją cholesterolu czy izomerów trans oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Przedsiębiorstwo Vandemoortele Polska w swojej ofercie posiada m.in. produkty E-free, Organic, BIO oraz produkty wolne od GMO i pozbawione syntetycznych aromatów i barwników. Ponadto zakłady produkcyjne posiadają certyfikaty RSPO, co oznacza, że olej palmowy wykorzystywany podczas produkcji, pochodzi z upraw, które nie mają negatywnego wpływu na przyrodę.

Firma Vandemoortele zajmuje się także produkcją i dystrybucją wysokiej jakości pieczywa m.in. bułek, chlebów, bagietek i precli. W asortymencie wyrobów piekarniczych znajdują się także te charakterystyczne dla kuchni zagranicznych m.in. włoski paluch pszenny bastoncino, panini, a także ciabatta.