Zdrowa, ekologiczna żywność jest obecnie w modzie. Konsumenci coraz bardziej świadomie kupują różnego rodzaju artykuły spożywcze i zwracają uwagę nie tylko na cenę, ale przede wszystkim na jakość. Zarówno na smak, jak i na wartość odżywczą potrawy duży wpływ mają przyprawy i zioła. Zastanówmy się zatem, jakie produkty są najzdrowsze.
Curry – podstawa kuchni azjatyckiej
To mieszanka przypraw, które uważane są za bardzo zdrowe – m.in. kurkumy, kminu, czosnku, kolendry czy też pieprzu. Dzięki temu jej spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami dla naszego organizmu. Curry przykładowo wspomaga funkcjonowanie mózgu, poprawia trawienie, a także łagodzi stany zapalne. Obniża również poziom cholesterolu. Ponadto, nadaje potrawom intensywnego smaku i aromatu. Mieszanka przypraw oparta jest na kuchni południowo-azjatyckiej. Stosuje się ją do dań mięsnych, ryżu, warzyw oraz różnego rodzaju sosów.Imbir – naturalny antybiotyk
Powszechnie znane są lecznicze właściwości imbiru. Przyprawa ma działanie rozgrzewające oraz łagodzi stany zapalne, zaleca się więc stosowanie jej w przypadku przeziębień. Imbir pozytywnie wpływa też na żołądek – redukuje mdłości oraz dolegliwości bólowe. Może nawet zapobiegać niektórym nowotworom.Właściwości cynamonu
Cynamon znany jest od wieków. Jak informują specjaliści z firmy Floramex, która od lat zajmuje się produkcją wysokiej jakości przypraw, kora cynamonowca prawdopodobnie już w IV w. p.n.e. stosowana była do przyprawiania potraw. Obecnie cynamon najczęściej wykorzystywany jest do dań słodkich. Świetnie smakuje w połączeniu z jabłkami – na przykład w szarlotce. Warto jednak wiedzieć o tym, iż ta przyprawa nadaje nie tylko doskonały smak potrawom, ale również ma masę pozytywnych właściwości dla zdrowia. M.in. reguluje trawienie, działa antybakteryjnie, a także obniża cholesterol i stabilizuje poziom cukru.Papryka chilli lub wędzona
Warto dodawać chilli, nawet w małych ilościach, do różnych dań. Przyprawa ta świetnie działa na metabolizm, co docenią zwłaszcza osoby zmagające się z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Zmniejsza ona także ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka. Wędzona papryka natomiast doskonale sprawdzi się do potraw mięsnych. Jest źródłem cennych składników odżywczych – m.in. witaminy C oraz witamin z grupy B.