Sery stanowią jeden z najważniejszych elementów wielu kuchni europejskich i światowych. W szerokim asortymencie sklepu Handel Obwoźny Artykułami Spożywczymi znajdziesz bogaty wybór różnorodnych produktów nabiałowych z mleka krowiego, koziego oraz owczego. Prowadzisz restaurację i zastanawiasz się, jaki ser zamówić? Chcesz poznawać nowe smaki? Stawiaj na wysokiej jakości produkty, pochodzące z lokalnych produkcji krajowych i zagranicznych!

Dlaczego warto wybierać kozie sery?

Ser kozi, często opisywany w smaku jako ostry i cierpki, jest bogatym źródłem białka, fosforu, miedzi i wapnia. Jak tłumaczy pracownik firmy Handel Obwoźny Artykułami Spożywczymi: nabiał produkowany z mleka koziego odznacza się przy tym wysoką zawartością wit. A i B2. Ponadto jest lekkostrawny i mogą go jeść osoby na diecie redukcyjnej. Ma przy tym pozytywny wpływ na zdrowie – wzmacnia kości oraz serca. Dodatkowo rzadko bywa źródłem nietolerancji i alergii pokarmowych.

Co więcej, ser kozi ceniony jest z powodu swoich walorów smakowych. Doskonale komponuje się w daniach z buraka oraz jako dodatek do wielu sałatek warzywnych. Możesz wykorzystać go także jako alternatywę dla tradycyjnego sera krowiego w wielu słonych przekąskach z ciasta francuskiego. W połączeniu ze szpinakiem stworzy doskonałą bazę dla serowego sosu do makaronu.

Jak smakuje ser owczy?

Jeśli jesteś miłośnikiem wyrazistych smaków, sięgnij po lekko pikantne sery owcze. Do najpopularniejszych rodzajów należy słynna grecka feta, francuski pleśniowy Roquefort oraz polskie bryndza i oscypek. W zależności od wybranego gatunku może stanowić bogate źródło białka, wapnia oraz witamin z grupy A, B, C i E. Słone gatunki odznaczają się jednak dużą ilością sodu.

Mleko owcze charakteryzuje się intensywnym zapachem. Tradycyjny oscypek odznacza się pikantnym smakiem wzbogaconym wyraźnym aromatem wędzenia, z kolei świeży bundz, przypominający twaróg, można opisać jako łagodny, a nawet lekko słodkawy produkt.