Placek drożdżowy swoją historią sięga starożytności. Wówczas był podawany w towarzystwie oliwy, sera lub mięsa i królował na stołach biedniejszej części społeczeństwa. Pizza, jaką znamy dziś została wymyślona przez włoskiego piekarza Raffaele’a Esposito w XIX wieku. Od tej pory podbija podniebienia wszystkich ludzi, bez względu na status i pochodzenie. Z czego składa się najlepsza pizza?

Czego nie może zabraknąć na tradycyjnym włoskim placku?

Czerwony sos pomidorowy, białe wiórki mozzarelli i zielone listki bazylii – z tych składników powstaje tradycyjna włoska pizza, margherita. Zwróćmy uwagę, że kolorami idealnie dopasowuje się do flagi Włoch. Taki placek najlepiej podawać w towarzystwie smakowej oliwy, która nada całości pysznego aromatu. Chcąc nieco urozmaicić dodatki, możemy śmiało sięgnąć po inne, oryginalne włoskie produkty, takie jak kapary, karczochy, anchois, oliwki, dojrzewająca lub gotowana szynka prosciutto czy pikantne włoskie salami. Jeśli lubimy nieco ostrzejsze akcenty smakowe – nie bójmy się doprawić placka czosnkiem, oregano, a nawet chilli. Możliwości są nieograniczone, ale warto pamiętać, że im mniej, tym lepiej – w końcu we włoskiej pizzy najważniejsze jest ciasto!

Wariacje na temat pizzy, czyli kompozycja własna

Choć prawdziwi Włosi mogą to uważać za profanację, nie mniejszą popularnością cieszą się pizze z nietypowymi dodatkami, charakterystycznymi dla danego kraju lub regionu. Oscypek, kiełbasa, ogórek kiszony, burak, ziemniaki – o takie warianty smakowe coraz łatwiej w ofertach lokalnych pizzerii. Nie zapominajmy o posiadającej rzeszę fanów pizzy hawajskiej z ananasem, która także zalicza się do wariacji na temat włoskiego placka. Eksperymentować można nie tylko ze składnikami, ale także samym ciastem – możemy wybierać różne grubości, typy mąk, a nawet kolory!

Gdzie zamawiać najlepsze pizze?

Decydując się na zamówienie pizzy na dowóz, kierujmy się przede wszystkim opiniami Klientów – nawet najpiękniejszy lokal nie obroni się, jeśli serwowane tam jedzenie jest po prostu niesmaczne. Restauracja Złoty Róg oferuje tradycyjne włoskie placki, tworzone wyłącznie z najlepszych jakościowo produktów. Nieważne, czy chcemy zjeść tradycyjną czy nietypową pizzę – zarówno ciasto, jak i dodatki decydują, czy będzie to niezapomniane przeżycie kulinarne!