Grzyby suszone posiadają dużo więcej zalet niż ich świeże odpowiedniki. Dzięki większej ilości enzymów pobudzają apetyt i wspomagają trawienie. Zawierają wiele cennych aminokwasów i składników mineralnych, takich jak: wapń, selen, miedź, cynk, fosfor, potas, jod oraz mangan. Dzięki dużej kondensacji tych składników suszone grzyby pozytywnie wpływają na gospodarkę wodną organizmu, pracę mózgu oraz układ odpornościowy.
Grzyby do pierogów oraz bigosu
Najlepsze pierogi to te z grzybami. Podobnie jest z ich mniejszą wersją, popularną głównie w święta Bożego Narodzenia — uszkami. Nie każdy wie, jakie grzyby najlepiej się w nich sprawdzą. Szukając najlepszych, warto zwrócić uwagę na popularne podgrzybki, a także suszone koźlarze i maślaki. Chcąc uzyskać doskonały smak potrawy, należy połączyć dwa rodzaje grzybów. Jest to dobry pomysł szczególnie w przypadku, gdy jednym z głównych składników są borowiki, ponieważ przez swoją delikatną, biało-kremową barwę w farszu z kapustą są ledwie zauważalne. Dodanie do nich innych grzybów od producenta Jantex Foodservice o ciemnym kolorze oraz wyraźnym smaku zapewni potrawie niepowtarzalny smak i aromat.
W związku z tym, że do pierogów dodaje się drobno pokrojone grzyby, można zdecydować się na zakup krajanki. Gdy chce się przyrządzić bigos, warto, podobnie jak w przypadku wcześniej omawianej potrawy, zdecydować się na dwa rodzaje grzybów. Jednym z nich powinny być suszone podgrzybki, które są gwarantem ładnego koloru dania. Drugi gatunek należy wybrać zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi. Do bigosu można dodać krajankę lub całe kapelusze, które dodatkowo mogą stanowić ozdobę potrawy.
Grzyby do zup, sosów oraz mięs
Do zup można dodać każdy gatunek grzybów w zależności od preferencji kucharza. Przygotowując zupę krem, warto kupić krajankę, która pozwoli się łatwo zblendować. Z kolei w różnego rodzaju wywarach, lepiej sprawdzą się całe kapelusze, podnoszące walory estetyczne dania. Z rosołem, ulubioną zupą wielu osób, najlepiej komponują się suszone podgrzybki, przekonuje specjalista z firmy Jantex Foodservice. Szukając idealnych grzybów do sosów, warto również zwrócić się ku swojemu ulubionemu gatunkowi. Z mięsem doskonale komponują się suszone borowiki oraz kurki.
Można zastanowić się również nad dodaniem do potrawy przyprawy ze zmielonych grzybów suszonych, która nada każdemu daniu niepowtarzalny aromat i smak. Należy przy tym pamiętać, żeby, kupując grzyby pod jakąkolwiek postacią, decydować się na te najwyższej jakości od firmy Jantex Foodservice.
Grzyby leśne i uprawne
Producent grzybów Jantex oferuje swoim klientom zarówno produkty świeże, jak i suszone. Najlepsi kucharze mogą wybierać spośród wielu gatunków grzybów. Firma zajmuje się sprzedażą pieczarek białych i brunatnych, a także boczniaków i grzybów shitake. To gatunki uprawne, które są dostępne przez cały rok, tak samo jak grzyby leśne. To klient decyduje o tym, jak produkt ma być zapakowany i w jak drobnej frakcji jest potrzebny. Dzięki temu grzyby suszone i świeże od Jantex spełniają oczekiwania każdego kucharza.