Jeszcze zupełnie niedawno polskie lokale gastronomiczne oferowały swoim klientom jedynie czarną herbatę. Również sprawa marki, gatunku czy pochodzenia liści herbaty nie miały żadnego znaczenia. Przecież nikomu i tak nie przyszłoby na myśl pytać o tak wtedy abstrakcyjne rzeczy. Jednak obecnie sytuacja uległa diametralnej zmianie. Pojęcia czerwonej, zielonej oraz białej herbaty weszły do codziennego użycia. Co wyróżnia zielone herbaty? Jak zadbać o jej jakość?

Historia zielonej herbaty

Zielona herbata to jeden z najstarszych napojów świata. W Chinach i Japonii spożywana jest od ponad pięciu tysięcy lat. Do Europy trafiła w XVII wieku. Obecnie, głównie dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. Również na polskim rynku dostępnych jest wiele odmian zielonej herbaty. Jednak tylko niektóre z nich to odmiany szlachetne i dobre gatunkowo. Dlatego, aby mieć pewność, że kupujesz produkt wysokiej jakości, wybieraj markowe herbaty Julius Meinl. Najlepsze odmiany mają srebrzystoszare małe listki, a otrzymany napar powinien być klarowny i słodkawy w smaku. Do produkcji zielonej herbaty wykorzystuje się tylko młode liście pochodzące z czubka krzewu. Bezpośrednio po zerwaniu są poddawane działaniu pary wodnej, a następnie schładzane do temperatury pokojowej celem zahamowania procesu fermentacji i suszone. Dzięki temu zielone herbaty zawierają więcej witamin niż odmiany czarne i czerwone. 

Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

Aby wydobyć wszystkie zalety zielonej herbaty, należy zaparzać ją przez 1-1,5 minuty, zalewając wodą o temperaturze 60-70 stopni Celsjusza. Dłuższe parzenie powoduje bardziej gorzki smak otrzymanego naparu. Dla zachowania delikatnego smaku herbaty należy używać dobrej jakości wody, zbyt twarda o dużej zawartości wapnia spowoduje, że herbata będzie mętna i mniej aromatyczna. Natomiast zbyt kwaśna woda nada jej cierpki smak. Odpowiednio zaparzona zielona herbata zachowa swe prozdrowotne własności. Przede wszystkim przeciwutleniające, przeciwnowotworowe oraz zmniejszających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. 

Marka Julius Meinl – gwarancja najwyższej jakości

Julius Meinl to wyjątkowe połączenie tradycji i nowoczesności. Swymi korzeniami sięga 1862 roku, kiedy w Wiedniu otwarty zostaje pierwszy sklep korzenny, który z czasem da początek rozpoznawalnej na całym świecie marce najwyższej jakości kaw i herbat. Obecnie firma posiada oddziały oraz partnerów handlowych w 70 krajach i zatrudnia ponad 1000 pracowników. Dzięki własnym nowoczesnym palarniom kawa dostarczana przez markę Julius Meinl ma wyjątkowy smak i aromat. Firma oferuje swym klientom kawy ziarniste, mielone i kapsułkowane. Dostarcza czarne i zielone herbaty pochodzące z najlepszych światowych plantacji oraz mieszanki ziołowe i owocowe. Julius Meinl  zaopatrzy Twoją kawiarnię, restaurację czy biuro również w porcelanę oraz wszelkie niezbędne urządzenia, aby serwowana przez Ciebie kawa i herbata zadowoliły każdego odwiedzającego Cię gościa. Decydując się na współpracę, możesz liczyć na pełen profesjonalizm, fachowe doradztwo i gwarancję produktów najwyższej jakości.