Masło orzechowe to wyjątkowy produkt, który sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kanapek, ale także dipów, sosów i innych potraw. Wśród smakoszy jest ono cenione przede wszystkim za swoje walory kulinarne, acz nie tylko. Nie od dziś wiadomo, że orzechy mają również bardzo ważne właściwości prozdrowotne. Dlatego też wykonane wyłącznie z naturalnych składników najwyższej jakości masło orzechowe to wyrób, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

Naturalne masło orzechowe – dlaczego akurat nerkowce?

Współcześnie można spotkać się z wieloma odmianami masła orzechowego, choć to wytwarzane z nerkowców cieszy się stale rosnącą popularnością. Pierwszą przyczyną takiego stanu rzeczy jest oczywiście wyjątkowy smak. Jak podkreślają doświadczeni specjaliści z Tłoczni Karkonoskiej – odmiana brazylijska tych orzechów ma większy rozmiar i charakteryzuje się wyraźnie słodkim smakiem, natomiast te pochodzące z upraw indyjskich są mniejsze, bardziej chrupkie, ale mniej słodkie.

Dzięki właśnie tym właściwościom masło orzechowe z nerkowców często łączone jest nie tylko z daniami deserowymi, lecz również z tymi wytrawnymi. Co równie istotne – orzechy nerkowca wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Dzieje się tak m.in. dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu i trójglicerydów, a także dbają o kondycje naczyń krwionośnych. Poza tym nerkowce zawierają bardzo dużo potasu, który obniża ciśnienie tętnicze i sprawia, że serce bije regularnie.

Masło orzechowe z nerkowców – jakość przede wszystkim!

W dobrym maśle orzechowym z nerkowców powinny znajdować się wyłącznie naturalne składniki. Niestety – na sklepowych półkach nie brakuje produktów, do których dodaje się m.in. substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku oraz sztucznych aromatów. Choć często kuszą one klientów dość atrakcyjną ceną, to warto wiedzieć o tym, że nie są one w stanie zapewnić takich doznań kulinarnych jak ich naturalne odpowiedniki. Gdzie zatem szukać najlepszych ofert? Z pewnością bardzo atrakcyjnie przedstawia się propozycja przygotowana przez Tłocznię Karkonoską.

To właśnie tutaj wszyscy zainteresowani mogą liczyć zarówno na bardzo szeroki asortyment, jak i na profesjonalne doradztwo. Masło orzechowe z nerkowców Karkonoskiej Tłoczni na tle konkurencyjnych produktów wyróżnia się świeżością, bogactwem składników odżywczych i brakiem szkodliwych konserwantów. Prosty i naturalny skład to klucz do zdrowia. Pasty orzechowe idealnie sprawdzą się jako dodatek go śniadania, koktajlu, z pieczywem, w deserach, wypiekach oraz sosach.