Tort weselny to arcydzieło dekoracji, dlatego musi być wspaniały. Uroczyste krojenie tortu stanowi jeden z kluczowych momentów wesela. Z tego właśnie powodu tort nie może być przypadkowym wypiekiem. Musi spełniać oczekiwania smakowe młodych oraz wpisywać się w główny motyw przyjęcia. Przed dokonaniem ostatecznego wyboru warto zapoznać się ze ślubnymi i cukierniczymi trendami.

Torty weselne, to prawdziwe dzieła sztuki. Nie tylko wyglądają imponująco, ale doskonały cukiernik zadba również o ich niesamowity smak. W dekoracjach ślubnych, podobnie jak w cukiernictwie weselnym co chwilę pojawiają się nowe trendy. Coraz częściej torty weselne wpisują się w motyw przewodni przyjęcia. Jakie style, kształty, kolory i ozdoby królują obecnie?

Dekoracje i kolor tortu weselnego

Ograniczeniem w wyborze koloru, smaku i kształtu tortu weselnego jest wyobraźnia. Obecnie bowiem można przygotować tort o dowolnym smaku, na bazie bitej śmietany, kremu i z dowolną dekoracją. Można go przyozdobić owocami, orzechami czy żywymi kwiatami. Tort może być gładki, pofałdowany jak materiał. Z masy cukrowej lub marcepanowej cukiernicy potrafią wyczarować wszystkie wzory i kolory. Kolorowe torty sprawdzają się przede wszystkim przy weselach tematycznych – można tu wybrać mocne kolory, takie jak czerwienie, granaty a nawet czerń.

Najpopularniejsze trendy

Dużą popularnością cieszą się torty w tzw. stylu angielskim, które charakteryzują się tym, że pomiędzy piętrami nie ma tradycyjnych przerw i ułożone są jedno na drugim. Dzięki takiemu działaniu uzyskuje się bardzo elegancki efekt. Najczęściej dekoruje się je marcepanowymi kwiatami. Drugą popularną opcją jest tort, którego każde piętro jest osobno ustawiane na ozdobnym stelażu. Każde piętro można zamówić w innym smaku lub z inną dekoracją. Trzecia opcja to cieszące się popularnością eleganckie i minimalistyczne „nagie” torty. To torty nieprzyozdobione żadnymi kremami, z widocznymi wszystkimi warstwami. Często serwuje się je na plastrze drzewa, skrzynce lub drewnianej desce.

Na co zwrócić szczególną uwagę?

Wybierając tort, warto dopasować go do stylu i miejsca uroczystości. Jeśli tort weselny ma być piętrowy, z dużą ilością zdobień, warto rozważyć jego atrapę. Wówczas tylko fragment tortu jest z prawdziwego ciasta, a cała reszta w środku jest wykonana ze styropianu. Pokrojone kawałki prawdziwego tortu wynoszą z kuchni kelnerzy.  Należy bardzo uważać z tortami śmietanowymi czy lodowymi, które wymagają przechowywania w chłodnym i klimatyzowanym pomieszczeniu. Najlepiej upewnić się w lokalu, w jakich warunkach tort będzie czekał na podanie. Należy też zwrócić szczególną uwagę na dekoracje z żywych kwiatów. Temat należy przedyskutować w cukierni, ponieważ niektóre gatunki są trujące!