Przetwórstwo owoców i warzyw to branża, dzięki której możemy nie tylko dłużej cieszyć się smakiem oraz wartościami odżywczymi różnych owoców i warzyw, ale także otrzymywać z nich ciekawe i smaczne produkty spożywcze o szerokim wachlarzu zastosowań. Co jeszcze warto wiedzieć na temat przetwórstwa owoców i warzyw? Na to pytanie odpowiadamy w poniższym artykule. Zapraszamy do jego lektury.

Czym zajmuje się przetwórca warzyw i owoców?

Opisując charakter pracy związany z zakładami przetwórstwa owocowo-warzywnego, należy przede wszystkim wspomnieć, iż jest to jedna z najważniejszych gałęzi przemysłu spożywczego. Zakłady tego typu takie, jak Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw Stanisław Tracz z Dąbrowy Tarnowskiej, odpowiadają bowiem za stworzenie różnego rodzaju przetworów pod różną postacią. Podstawową formą przetworu owocowego, z jaką możemy się spotkać, są oczywiście znajdujące się na półkach sklepowych dżemy bądź kompoty. Wśród najpopularniejszych owoców wykorzystywanych w przetwórstwie możemy znaleźć też między innymi jabłka, truskawki, wiśnie, a także nieco bardziej egzotyczne dla nas owoce takie jak ananasy czy mango.

Oczywiście poza samymi owocami w zakładach przetwórstwa znajdziemy też dania, do których stworzenia wykorzystuje się warzywa. Najbardziej znanym nam przetworem, do produkcji którego wykorzystuje się warzywa są oczywiście ogórki konserwowe lub też sałatki warzywne w słoikach, które przydadzą się zwłaszcza osobom, które nie mają czasu na bardzo skrupulatne przygotowywanie obiadów. Dzięki pracy zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego mamy również dostęp do różnego rodzaju gotowych sosów opartych na pomidorach, jak również do ketchupu pod kilkoma postaciami oraz przecierów i koncentratów pomidorowych. Dodajmy także, że to w zakładach przetwórstwa owoców i warzyw najczęściej powstają pokarmy dla dzieci w słoiczkach, które stanowią kolejny niezbędny dla nas produkt.

Co jeszcze uzyskuje się z przetwórstwa owoców i warzyw?

W kwestii przetwórstwa owoców i warzyw warto nadmienić o osobnej i istotnej kategorii, jaką są soki oraz nektary owocowe i warzywne. Takie wyroby są nie tylko smaczne, ale także skutecznie gaszą pragnienie, stanowiąc przy tym zdrowy składnik diety. Dzieje się tak ze względu na to, iż w trakcie procesów przetwórczych powstałe w ten sposób wyroby zachowują zarówno wiele walorów smakowych, jak i wartości odżywczych. Ponadto, trwałość tych produktów zostaje także przedłużona, dzięki czemu produkty te nie psują się tak szybko jak świeże owoce i warzywa.