Soki owocowe to ważny element diety wielu Polaków. Należy jednak dokładnie zwrócić uwagę na skład tego typu napojów. Okazuje się bowiem, że większość dostępnych w sklepach produktów to soki z wysoką zawartością cukru, które są kaloryczne, a ich spożywanie w nadmiernych ilościach wcale nie jest korzystne dla zdrowia. Warto postawić na soki naturalne tłoczone ze świeżych owoców. Taki soki oferuje SGPO Szeliga. Czym się wyróżniają?

Tłoczony metodą na zimno

Stworzenie naturalnego soku to niełatwe zadanie. Utrzymanie wszystkich najważniejszych wartości odżywczych owoców wymaga zastosowania odpowiedniej metody tłoczenia. W dobrych zakładach zajmujących się produkcją tego typu soków wykorzystywane jest wyciskanie na zimno. Owoce są jedynie w niewielkim stopniu rozdrobnione, a następnie trafiają na specjalną prasę hydrauliczną. Jej użycie daje możliwość wyciśnięcia z nich naturalnego soku w niskiej temperaturze, co przekłada się na zachowanie istotnych witamin oraz minerałów.

Takie soki nie zawierają cukru czy barwników spożywczych, dzięki czemu są bardzo zdrowe i można je pić na co dzień. Należy przy tym pamiętać o zakupie ze sprawdzonego źródła – świetnym wyborem będzie skorzystanie z oferty Spółdzielczej Grupy Producentów owoców Szeliga, która jest producentem naturalnych soków tłoczonych właśnie metodą na zimno. Szeroki asortyment obejmuje głównie soki przygotowane ze świeżych jabłek. Różne gatunki tych owoców pozwalają stworzyć rozmaite kompozycje trafiające w gust nawet najbardziej wymagających klientów.

Świetny smak i aromat

Jednym z najważniejszych powodów, dla których kupujemy soki naturalne, jest nie tylko ich pozytywny wpływ na zdrowie, ale również wyjątkowy smak. Ten można uzyskać jedynie poprzez zastosowanie świeżych owoców pochodzących od najlepszych producentów. Warto postawić na firmę, która zajmuje się zarówno sprzedażą jabłek, jak i jednocześnie przygotowywaniem z nich naturalnych soków. Dzięki temu mamy pewność, że napój jest zdrowy i wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem.

Zdrowy sok ze świeżych owoców ma dużo witamin i minerałów, wpływa dobrze na cerę i skutecznie gasi pragnienie. Jego zalet jest zatem wiele. Odpowiednio przygotowany sok stanowi jedyną sensowną alternatywę dla produktów tego typu oferowanych w dyskontach i wielu spożywczych sklepach sieciowych, gdzie klienci otrzymują napoje z wysoką zawartością cukru i konserwantów. Nie są one naturalnymi składnikami wyciskanych na zimno soków ze świeżych owoców.

Grupa SGPO to rodzinna firma, która od lat produkuje owoce sadownicze w Żurawicy k. Przemyśla. Na jej 60-hektarowej działce znajdują się jabłonie, grusze oraz plantacja czarnej porzeczki i aronii. Wszystkie owoce są zbierane zgodnie z certyfikowaną metodą Integrowanej Produkcji i przechowywane w chłodniach K.A. o pojemności 1500 ton. Produkty sprzedawane są na rynku krajowym, m.in. do szkół, przedszkoli, szpitali, wojska i w punktach dystrybucji. Jak również eksportowane na rynki zachodnioeuropejskie i b. Związku Radzieckiego.