Słodycze lubi chyba każdy z nas, niezależnie od wieku, choć kwestia ta dotyczy w szczególności dzieci. Słodki smak należy często do naszych ulubionych spośród pięciu (słodki, gorzki, słony, ostry oraz umami). Co warto wiedzieć na temat słodyczy? Jakie są ich rodzaje oraz skład? O tym piszemy w poniższym artykule.

Słodki smak

O słodkim smaku już właściwie wspomnieliśmy nieco. Dowiedzmy się jednak czegoś więcej w tej kwestii. Skąd się bierze odczuwanie słodkiego smaku? Otóż receptory tego smaku znajdują się w brodawkach na samej końcówce języka. Przy jego zetknięciu się z odpowiednią substancją chemiczną taką jak sacharoza, receptory smaku słodkiego zostają pobudzone i wysyłają impuls nerwowy do mózgu.

Substancje słodzące

Mamy więc cały wachlarz substancji i produktów zawierających cukry takie jak np. sacharoza (cukier złożony) i cukry proste takie jak fruktoza (cukier owocowy), glukoza (cukier gronowy), laktoza (cukier mleczny) czy maltoza (cukier występujący np., w piwie) i są to:

  • Cukier trzcinowy – zawiera sacharozę (85-95 %)
  • Cukier biały – również zawiera sacharozę (99 %)
  • Cukier kokosowy – także jest źródłem sacharozy (70-80%)
  • Syropy naturalne: syrop z agawy, syrop z buraka, syrop trzcinowy, syrop ryżowy – zawierają głównie fruktozę
  • Substancje słodzące (,,słodziki’’) – poliole oraz inne substancje intensywnie słodzące takie jak aspartam – syntetyczny związek chemiczny.

Rodzaje słodyczy

Zazwyczaj do produkcji słodyczy używa się cukru białego. Zdarzają się jednak wyjątki. Owoce zaś zawierają fruktozę. Wśród rodzajów słodyczy wymienić możemy:

  • Czekoladki – tutaj mamy ogromny wybór: ciemna czekolada, biała czekolada, czekolada z orzechami, z bakaliami, jogurtowa, smakowa, pralinki, bombonierki, karmelowe, kokosowe itp.
  • Żelki – najczęściej owocowe, ale też jogurtowe czy colowe
  • Cukierki – czekoladowe, owocowe, jogurtowe, landrynki
  • Batony – m.in. z nadzieniem, z herbatnikiem itp.
  • Ciastka w tym m.in. biszkopty, pierniki, wafelki, markizy, rurki z kremem lub z bitą śmietaną albo budyniem
  • Wyroby cukiernicze takie jak ciasta, pączki, rogaliki, faworki itp.
  • Ciepłe lody
  • Galaretki.

Gdzie można zakupić wysokiej jakości wyroby cukiernicze?

Zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą sprawdzonej firmy Basmax Tomasza Basayłga, w której znajdą Państwo między innymi wysokiej jakości:

  • Cukierki
  • Napoje
  • Oranżady
  • Wyroby cukiernicze
  • Słodycze
  • Ciastka
  • Żelki
  • Czekoladki
  • Bombonierki
  • A także chipsy.