Słodycze lubi chyba każdy z nas, niezależnie od wieku, choć kwestia ta dotyczy w szczególności dzieci. Słodki smak należy często do naszych ulubionych spośród pięciu (słodki, gorzki, słony, ostry oraz umami). Co warto wiedzieć na temat słodyczy? Jakie są ich rodzaje oraz skład? O tym piszemy w poniższym artykule.
Słodki smak
O słodkim smaku już właściwie wspomnieliśmy nieco. Dowiedzmy się jednak czegoś więcej w tej kwestii. Skąd się bierze odczuwanie słodkiego smaku? Otóż receptory tego smaku znajdują się w brodawkach na samej końcówce języka. Przy jego zetknięciu się z odpowiednią substancją chemiczną taką jak sacharoza, receptory smaku słodkiego zostają pobudzone i wysyłają impuls nerwowy do mózgu.
Substancje słodzące
Mamy więc cały wachlarz substancji i produktów zawierających cukry takie jak np. sacharoza (cukier złożony) i cukry proste takie jak fruktoza (cukier owocowy), glukoza (cukier gronowy), laktoza (cukier mleczny) czy maltoza (cukier występujący np., w piwie) i są to:
- Cukier trzcinowy – zawiera sacharozę (85-95 %)
- Cukier biały – również zawiera sacharozę (99 %)
- Cukier kokosowy – także jest źródłem sacharozy (70-80%)
- Syropy naturalne: syrop z agawy, syrop z buraka, syrop trzcinowy, syrop ryżowy – zawierają głównie fruktozę
- Substancje słodzące (,,słodziki’’) – poliole oraz inne substancje intensywnie słodzące takie jak aspartam – syntetyczny związek chemiczny.
Rodzaje słodyczy
Zazwyczaj do produkcji słodyczy używa się cukru białego. Zdarzają się jednak wyjątki. Owoce zaś zawierają fruktozę. Wśród rodzajów słodyczy wymienić możemy:
- Czekoladki – tutaj mamy ogromny wybór: ciemna czekolada, biała czekolada, czekolada z orzechami, z bakaliami, jogurtowa, smakowa, pralinki, bombonierki, karmelowe, kokosowe itp.
- Żelki – najczęściej owocowe, ale też jogurtowe czy colowe
- Cukierki – czekoladowe, owocowe, jogurtowe, landrynki
- Batony – m.in. z nadzieniem, z herbatnikiem itp.
- Ciastka w tym m.in. biszkopty, pierniki, wafelki, markizy, rurki z kremem lub z bitą śmietaną albo budyniem
- Wyroby cukiernicze takie jak ciasta, pączki, rogaliki, faworki itp.
- Ciepłe lody
- Galaretki.
Gdzie można zakupić wysokiej jakości wyroby cukiernicze?
Zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą sprawdzonej firmy Basmax Tomasza Basayłga, w której znajdą Państwo między innymi wysokiej jakości:
- Cukierki
- Napoje
- Oranżady
- Wyroby cukiernicze
- Słodycze
- Ciastka
- Żelki
- Czekoladki
- Bombonierki
- A także chipsy.